Buitenland

Spaanse premier moet op zoek naar coalitie over rechts

Pedro Sanchez weigert de handdoek in de ring te gooien. Dat zei de demissionaire premier van Spanje donderdagavond, enkele uren nadat hij ook de tweede vertrouwensstemming in het parlement verloor.

Lex Rietman
26 July 2019 11:36Gewijzigd op 16 November 2020 16:36
De Spaanse premier Pedro Sanchez (r.) tijdens een toespraak voor het Spaanse parlement. beeld EPA, Emilio Naranjo
De Spaanse premier Pedro Sanchez (r.) tijdens een toespraak voor het Spaanse parlement. beeld EPA, Emilio Naranjo

Sanchez kreeg donderdagmiddag alleen de steun van zijn eigen sociaaldemocratische PSOE en een kleine regionale partij. Slechts 124 parlementariërs stemden voor zijn herverkiezing, 155 waren tegen en 67 onthielden zich. Vier Catalaanse parlementsleden konden niet stemmen omdat zij in voorarrest zitten op beschuldiging van rebellie.

Sanchez ontkende dat de Spanjaarden door zijn mislukte kabinetsformatie in november opnieuw naar de stembus zullen moeten. „We moeten andere wegen verkennen”, zei de leider. Hij doelde daarmee op gesprekken met de rechtse partijen PP en Cs om „zo snel mogelijk” een nieuwe regering te vormen.

Niemand had verwacht dat kandidaat-premier Sanchez dinsdag bij de eerste stemming de vereiste absolute meerderheid van 176 stemmen zou behalen. Maar bij de tweede stemronde van donderdag leken zijn kansen groter. Als Sanchez erin zou slagen om een akkoord te sluiten met de linkse partij Podemos zou hij op een meerderheid kunnen rekenen.

Critici stellen echter dat Sanchez richting zijn achterban wil suggereren dat hij graag een coalitie met Podemos wil, maar dat persoonlijk niet ziet zitten. Dat zou verklaren waarom de PSOE aan de vooravond van de beslissende stemming de onderhandelingsvoorwaarden van Podemosleider Pablo Iglesias naar de pers lekte. Dat werd door Podemos opgevat als een manoeuvre om de onderhandelingen op te blazen.

In het debat voorafgaand aan de stemming haalde Sanchez nog eens keihard uit naar Iglesias. De Podemosleider zou de controle over de staatsfinanciën hebben opgeëist, wat Iglesias ontkende. Ook de rechtse partijen kregen ervan langs. Het zinde Sanchez niet dat de PP en Cs hadden aangekondigd tegen zijn kandidatuur te zullen stemmen. Sanchez wilde dat zij zich van stemming zouden onthouden, zodat hij niet afhankelijk zou zijn van de stemmen van de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen.

Sanchez heeft tot 23 september de tijd om een alternatieve meerderheid achter zich te krijgen. Lukt dat niet, dan komen er nieuwe verkiezingen op 10 november. Dat zouden de vierde landelijke verkiezingen in vier jaar tijd zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer