Defensie wil duikbootgeheimen terug
Het ministerie van Defensie en Joep van den Nieuwenhuyzen liggen in de clinch over geheime ontwerp- en bouwgegevens van onderzeeërs.
De zakenman bezit deze informatie en weigert haar aan Defensie terug te geven. Het departement heeft daarom aangifte tegen hem gedaan. De nationale recherche onderzoekt de zaak inmiddels.
Van den Nieuwenhuyzen stelt dat de informatie intellectueel eigendom is van zijn bedrijf RDM Technology. Deze onderneming kreeg de gegevens in bezit toen ze een lening verstrekte aan het maritiem ingenieursbureau Nevesbu. De duikbootgeheimen dienden als onderpand. „Dit is officieel geregistreerd, de fiscus is ervan op de hoogte”, zei hij dinsdag.
Nevesbu, dat overigens ook van Van den Nieuwenhuyzen was, ging eerder dit jaar failliet. De onderneming kon een doorstart maken dankzij de lening van RDM Technology. De houdstermaatschappij Iv-groep heeft een deel van de activiteiten overgenomen.
Enkele maanden geleden heeft Defensie Van den Nieuwenhuyzen gevraagd de informatie over de onderzeeërs terug te geven. Hij heeft geweigerd, omdat hij eerst de schuld van enkele miljoenen euro’s afgelost wil zien. Daarop heeft het departement enkele weken geleden aangifte gedaan bij de politie Haaglanden. Die heeft de zaak doorgespeeld aan de nationale recherche, die gespecialiseerd is in zware criminaliteit en georganiseerde misdaad.
Het ministerie en Van den Nieuwenhuyzen liggen al maanden met elkaar overhoop. De RDM-groep was betrokken bij de bouw van het pantserwielvoertuig Fennek en het kanon pantserhouwitser. Maar nadat eerder dit jaar een aantal RDM-bedrijven failliet was gegaan, liet staatssecretaris Van der Knaap van Defensie weten het vertrouwen in de ondernemer te hebben verloren.
Van den Nieuwenhuyzen noemde de aangifte van Defensie onderdeel van een lastercampagne die Van der Knaap tegen hem voert. „Hij heeft gezegd er alles aan te doen om de onderzeeboottechnologie uit mijn handen te houden”, zei de zakenman. PvdA-kamerlid Blom steunt de staatssecretaris in zijn strijd met Van den Nieuwenhuyzen. „De knowhow is natuurlijk gewoon eigendom van Defensie. Ik begin aardig moe te worden van Van den Nieuwenhuyzen. Laat hij een keer als een man zijn verlies nemen en ophouden met zeuren.”
Een van de twistpunten tussen Van den Nieuwenhuyzen en Van der Knaap was het RDM-bedrijf SP Aerospace & Vehicle Systems. Deze onderneming zou aanvankelijk de Fennek gaan bouwen, maar de staatssecretaris zegde in juni het contract op. Hij had geen vertrouwen meer in de levensvatbaarheid van het bedrijf. Vorige week werd de directie van SP onaangenaam verrast toen de rechtbank de onderneming failliet verklaarde.
Curator J. Deterink is inmiddels druk bezig om SP te redden. Daarbij werkt hij nauw samen met Stork. Deze onderneming werkt samen met SP aan een groot helikopterproject en kan door het faillissement mogelijk niet aan haar verplichtingen voldoen. Stork is een van de hoofdaannemers en heeft SP als onderaannemer ingeschakeld.
Stork overweegt de luchtvaartdivisie te kopen om eventuele schadeclaims te voorkomen en het project op de rails te houden. Het Britse APPH had ook interesse getoond, maar kon met Stork geen overeenstemming bereiken. De Britten wilden niet garant staan voor SP Aerospace, terwijl Stork dat wel eist, aldus Deterink. Het industriële conglomeraat is volgens de curator de meest logische kandidaat om de activiteiten over te nemen.