Amsterdam aast op gestolen VOC-aandeel
Het Gemeentearchief in Amsterdam aast op een gestolen VOC-aandeel uit de zeventiende eeuw. Medewerkers hopen dat een nieuwe film tips over de diefstal zal genereren.
Het document uit 1606 van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is het oudste aandeel ter wereld en werd begin jaren tachtig uit het archief gestolen.
In Amsterdam is binnenkort de film ”Ocean’s Twelve” te zien. Die gaat ook over de roof van het zeldzame aandeel in Amsterdam. Begin mei werden daar in de hoofdstad opnamen van gemaakt.
Het Gemeentearchief wil de première aangrijpen om publiciteit te genereren over de diefstal. „We willen laten weten dat het in het echt ook zo is gebeurd”, aldus een woordvoerder. „En dat iedereen weet dat het aandeel gestolen is.”
Het stuk is momenteel in handen van een Duitse verzamelaar, maar die wil het aandeel niet teruggeven. „Men ruikt miljoenen, maar op basis van taxaties van soortgelijke stukken is het document hooguit 50.000 euro waard.”
Het bleek volgens het archief niet mogelijk het historische document via de juridische weg terug te krijgen. „We weten niet of de huidige bezitter te goeder trouw is. We willen niet de eer en goede naam van een verzamelaar beschadigen.”
De huidige eigenaar presenteert het aandeel op internet op www.oldestshare.com. Daar is te lezen dat hij het stuk in 1999 heeft gekocht van een andere verzamelaar. De roof zelf in Amsterdam is altijd onopgehelderd gebleven.
De Amsterdamse beurs heeft ook een VOC-document uit 1606 in huis. Een derde nog bestaand VOC-stuk is in het bezit van het gemeentearchief van Leiden.
Voor het archief in Amsterdam is het gestolen exemplaar „de Nachtwacht onder de archiefstukken. Zonder het historische document is de geschiedenis van Amsterdam als handelsstad incompleet.”
Het archief denkt dat de waarde van het ontvreemde stuk door extra publiciteit eerder af- dan toeneemt. „Wie wil er nou een gestolen stuk bezitten?”