Binnenland

Groeiende onrust over veiligheid militairen

Familieleden van Nederlandse militairen in Irak zijn een actie begonnen om de werksituatie van de militairen veiliger te maken. Als het werk niet snel veiliger wordt, willen de familieleden proberen de militairen terug te halen naar Nederland.

ANP
18 August 2004 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:32

Volgens initiatiefneemster Jacqueline Donkers, wier vriend in Irak is gelegerd, doet de overheid onvoldoende om de veiligheid van de militairen te verhogen. Het ministerie van Defensie ontkent te weinig aan de veiligheid te doen. De Socialistische Partij stuurt aan op een spoeddebat over Irak. Het debat zou volgende week dinsdag of woensdag kunnen worden gehouden.

Nederlandse militairen in het zuiden van Irak werden maandagnacht opnieuw beschoten. Niemand raakte gewond. Het gebeurde in de buurt van Ar Rumaythah. Daar liepen Nederlandse militairen zaterdag in een hinderlaag, die uitliep op een urenlang vuurgevecht. Marechaussee Jeroen Severs kwam daarin om het leven, vijf andere Nederlandse militairen raakten ernstig gewond.

Bij het incident van maandagnacht werd een patrouille van twee open jeeps beschoten. De Nederlanders schoten terug, maar het bleef volgens Defensie bij een kort vuurcontact.

Donkers stelt dat uit telefoongesprekken met haar vriend in Irak blijkt dat de situatie zeer onveilig is. „De berichten in de media zijn nog niet half zo erg als de werkelijkheid", zegt ze. Afgelopen donderdag nog werd haar vriend drie keer beschoten. „Alle patrouilles moeten voortaan in gepantserde voertuigen worden uitgevoerd", vindt Donkers.

Defensie meent dat er voortdurend alles aan wordt gedaan wordt om de veiligheid van de manschappen zo optimaal mogelijk te houden. Daarom zijn bijvoorbeeld Apache gevechtshelikopters naar Irak gestuurd. „Het is bij zo’n missie onmogelijk om een garantie van onkwetsbaarheid af te geven", verklaarde een woordvoerder van het ministerie.

Collega’s van de omgekomen wachtmeester namen dinsdag afscheid op de basis Camp Smitty in Irak. Tijdens een afscheidsceremonie sprak bataljonscommandant luitenant–kolonel Matthijssen. De ongeveer zeshonderd militairen namen een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan hun omgekomen collega.

Het lichaam van Severs werd vervolgens door een erehaag van militairen naar de helikopter gedragen, die het naar Koeweit bracht. Tien directe collega’s van de marechaussee begeleidden het lichaam van Severs op de terugvlucht naar Nederland. Vijf van hen waren daarvoor naar Irak gevlogen. Het toestel kwam dinsdagavond rond 22.00 uur aan op de militaire vliegbasis Eindhoven.

Op de vliegbasis droegen acht marechaussees de kist uit de Hercules C–130 van de Koninklijke Luchtmacht. In totaal vijftig militairen vormden een erehaag. Op verzoek van de familie bleef het militaire ceremonieel beperkt. De uit Gelderse plaats Zoelmond afkomstige wachtmeester zal zaterdag worden begraven.

Severs is de tweede omgekomen Nederlandse militair in Irak. Op 10 mei kwam sergeant der eerste klasse Dave Steensma om het leven bij een aanval met handgranaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer