Faillissementsaanvraag LPF afgewezen
De rechtbank in Rotterdam heeft het faillissement dat het hoofdbestuur van de LPF vorige week had aangevraagd dinsdag afgewezen. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank gezegd. De rechtbank maakt de uitspraak niet openbaar en kan dus niet aangeven waarom zij het verzoek heeft afgewezen.
Volgens Kamerlid Nawijn, die als gedelegeerde is toegevoegd aan het bestuur, vindt de rechter dat de ledenvergadering toestemming had moeten geven voor een faillissement. „Dat is niet gebeurd. De leden hebben wel toestemming gegeven voor surseance." De partijleden gingen volgens Nawijn op de laatste vergadering akkoord met uitstel van betaling, maar hebben toen niet gestemd ver een faillissement.
Voor de LPF is het de vraag hoe nu verder. De fractie en het bestuur komen woensdag bijeen om zich te beraden over de situatie. Volgens Nawijn kan het bestuur besluiten met de huidige vereniging verder te gaan of een nieuwe vereniging oprichten. Daarna beslist de fractie of zij zich al dan niet bij de nieuwe vereniging aansluit.
Het hoofdbestuur heeft het faillissement vorige week aangevraagd. Op die manier hoopte het de partijorganisatie weer op orde te kunnen krijgen. Twee grote financiers, de vastgoedondernemers Maas en Thunnessen, waren bereid hun geld in de LPF te investeren, maar dat is door het schenkingsrecht niet mogelijk. Daarom koos het hoofdbestuur voor faillissement in de hoop een doorstart te kunnen maken
De LPF probeert al lange tijd de organisatie op orde te krijgen. De financiers hebben miljoenen geleend om de verkiezingscampagnes van 2002 en 2003 mogelijk te maken.
Nawijn zegt dat de vereniging al praktisch stil is gelegd. Er zijn mensen meer in vaste dienst. „Met schulden kan je weinig doen." Het hoofdkantoor in Rotterdam is niet meer bereikbaar. Wel worden de leden geïnformeerd over de uitspraak van de rechtbank, stelt Nawijn.
Het was voor het eerst dat een politieke partij faillissement aanvroeg. De acht fractieleden en hun medewerkers kunnen het werk in Tweede Kamer gewoon blijven doen. Zij worden ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken.