Bevolking Westen neemt af tegen 2050
In veel geïndustrialiseerde landen neemt het aantal inwoners tussen nu en 2050 af als gevolg van een laag geboortecijfer, haperende economieën en het inperken van de immigratie.
Dat staat in een dinsdagmorgen gepubliceerd rapport over de wereldbevolking van het demografische instituut Population Reference Bureau (PRB).
Uit de jaarlijkse studie blijkt dat hoewel de totale wereldbevolking tegen 2050 met bijna 50 procent toeneemt, de Japanse bevolking met 20 procent krimpt, terwijl ook Rusland, Duitsland en Italië een afname van de bevolking zien.
De grote uitzondering zijn de Verenigde Staten, die naar verwachting een groei van 43 procent zullen doormaken. De huidige populatie van 293 miljoen inwoners groeit tot 420 miljoen. Toch zijn het vooral de ontwikkelingslanden die in bevolkingsaantal zullen toenemen, ook al worden zij het hardst getroffen door de aids-epidemie en hoge kindersterfte.
China, dat nu 1,3 miljard inwoners telt, kent een toename van 10 procent tot 1,4 miljard in 2050, maar het land zal een piek kennen in 2025, waarna het bevolkingsaantal er langzaam zal afnemen. Tegen 2050 telt India met 1,6 miljard mensen de meeste inwoners ter wereld. De bevolking van Nigeria verdrievoudigt bijna tot 307 miljoen, in Bangladesh komt er een verdubbeling tot 280 miljoen.
De stijgende trend kan verder worden beïnvloed door in hoeverre artsen erin slagen om aids en kindersterfte te bestrijden en welk effect programma’s voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden zullen hebben.
In totaal zullen er tegen 2050 bijna 9,3 miljard mensen op aarde zijn. De bevolking van de ontwikkelde landen neemt toe met 4 procent tot 1,2 miljard, de bevolking in ontwikkelingslanden neemt toe met 55 procent tot 8 miljard. De grootste stijging heeft plaats in Afrika en Zuid-Azië.