Buitenland

Bemiddelaars melden zich voor crisis Najaf

Vanuit drie hoeken hebben zich maandag bemiddelaars gemeld die een einde willen maken aan de crisis rond de opstandige sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Die houdt zich samen met zijn gewapende Mahdi-militie schuil in de heilige stad Najaf.

Buitenlandredactie
17 August 2004 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:31
BAGDAD – Rookwolken stijgen op uit een brandende Amerikaanse tank in de wijk Sadr City in Bagdad. Iraakse opstandelingen plaatsten maandag twee bommen langs de weg in de hoofdstad. Twee pantservoertuigen en een tank werden volledig vernield. Kort daarop
BAGDAD – Rookwolken stijgen op uit een brandende Amerikaanse tank in de wijk Sadr City in Bagdad. Iraakse opstandelingen plaatsten maandag twee bommen langs de weg in de hoofdstad. Twee pantservoertuigen en een tank werden volledig vernield. Kort daarop

Zowel de speciale VN-gezant Ashraf Jehangir Qazi, het Vaticaan als een delegatie van de zogeheten Iraakse Nationale Conferentie wil pogen de kwestie-Najaf vreedzaam op te lossen. Al-Sadr verschanst zich naar verluidt nog altijd in de Imam Ali-moskee in Najaf.

Bagdad is sinds zondag het toneel van de Nationale Conferentie. Daar pogen vertegenwoordigers van verscheidene Iraakse bevolkings-, geloofs- en politieke groepen uiterlijk vandaag een honderdkoppige nationale raad samen te stellen. Die moet tot aan de verkiezingen begin 2005 fungeren als een soort parlement dat de activiteiten van interim-premier Allawi en zijn ministersploeg controleert, overigens zonder vergaande bevoegdheden.

Een meerderheid van de aanwezigen bij de conferentie ging maandag akkoord met een voorstel om een delegatie naar Najaf te sturen. Kort daarop zeiden ook de VN en het Vaticaan te willen bemiddelen.

Al-Sadr zelf reageerde maandag zoals hij dat steeds doet. Hij liet verklaren dat enerzijds best over een vrije aftocht van hem en zijn mannen valt te praten, maar dat hij anderzijds ook zal doorvechten tegen zijn aanvallers in Najaf.

De Amerikanen lijken vooralsnog af te wachten. Volgens verscheidene Amerikaanse media bereiden de commandanten in Irak een nieuwe en beslissende fase van het offensief in Najaf voor.

De invloedrijkste Iraakse sjiitische leider, grootayatollah Ali al-Sistani, wil na zijn medische behandeling in Londen zo snel mogelijk terug naar Irak. Hij is fel gekant tegen de opstand die zijn rivaal Muqtada al-Sadr heeft ontketend en hij geniet meer steun onder de sjiitische bevolking dan zijn radicale opponent.

De twee Libanese vrachtwagenchauffeurs die twee weken geleden waren ontvoerd in Irak, zijn maandag vrijgelaten. Ze werden vandaag weer thuis verwacht. Intussen zijn bij de Noord-Iraakse stad Mosul wel weer twee Turkse vrachtwagenchauffeurs ontvoerd, zo werd maandag bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer