Galapagos straalt op afwachtende beurs
Het aandeel van biotechnologiebedrijf Galapagos bereikte maandag de hoogste koers ooit op de Amsterdamse beurs, na een megadeal met samenwerkingspartner Gilead Sciences. De Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers waren vooral in afwachting van het kwartaalcijferseizoen, dat deze week losbarst.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 566,87 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 802,07 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.
Galapagos maakte een koerssprong van ruim 16 procent in de AEX. Het Amerikaanse farmaconcern Gilead koopt inzage en toegang tot de huidige en toekomstige onderzoeks- en klinische programma’s van het bedrijf, maar doet de komende tien jaar geen overnamebod op de biotechnoloog. Ook vergroot Gilead zijn aandelenbelang. Gilead betaalt direct bijna 4 miljard dollar en investeert 1,1 miljard dollar in aandelen Galapagos. Daarmee groeit de deelneming van 12,3 procent naar 22 procent.
Uitzender Randstad, tankopslagbedrijf Vopak en zorgtechnologieconcern Philips waren de grootste dalers onder de hoofdfondsen met verliezen tot 1,1 procent. In de MidKap ging chiptoeleverancier BE Semiconductors (Besi) aan kop met een plus van 2,1 procent. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij met een min van meer dan 2 procent.
In Brussel leverde AB InBev 1,8 procent in. ’s Werelds grootste bierbrouwer brengt zijn Aziatische divisie voorlopig niet naar de beurs. De aanstaande beursgang van Budweiser Brewing Company (BBC) stond voor 19 juli op de rol en zou bijna 10 miljard dollar opleveren.
De Franse automaker PSA Peugeot Citroën klom 0,9 procent in Parijs na publicatie van de verkoopcijfers over de eerste jaarhelft. Vliegtuigbouwer Airbus steeg 0,6 procent. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal blijft de geplaagde 737 MAX van de Amerikaanse rivaal Boeing nog tot minstens 2020 aan de grond.
De euro noteerde op 1,1273 dollar tegenover 1,1255 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 60,42 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 67,14 dollar per vat.