Bush kondigt grote troepenvermindering aan
De Amerikaanse president Bush heeft maandag bekendgemaakt dat de Verenigde Staten 60.000 tot 70.000 militairen uit Europa en Azië terughalen. Het is de grootste herstructurering van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het buitenland sinds de Tweede Wereldoorlog. Behalve de militairen moeten ook nog eens 100.000 familieleden van militairen en burgerpersoneelsleden terug naar de VS.
Bush maakte zijn plannen in Cincinatti bekend op een bijeenkomst voor oorlogsveteranen die buiten de Verenigde Staten hebben gevochten. Als reden voor de massale terugtrekking noemde hij de dreiging van het terrorisme en met ’probleemstaten’. Dank zij de terugtrekkingsoperatie zouden mobielere eenheden gevormd kunnen worden die snel naar crisisgebieden kunnen. Als er minder militairen in het buitenland gestationeerd zijn, is dat ook gunstig voor de Amerikaanse belastingbetaler.
In totaal wordt de komende tien jaar ongeveer een derde van de 200.000 Amerikaanse militairen in Europa en Azië teruggetrokken. Vooral in Europa, en dan met name Duitsland, zullen de gevolgen ingrijpend zijn. De troepenverminderingen zullen voor tweederde in Europa plaatshebben. In Duitsland zijn ongeveer 71.000 Amerikaanse militairen gelegerd. Volgens berichten in de media zou daarvan de helft verdwijnen. Dat zou in totaal 80.000 arbeidsplaatsen kunnen kosten.
De VS hadden al aangekondigd 12.500 van de 37.000 militairen in Zuid–Korea te willen terugtrekken. De rest van de troepenvermindering zou mogelijk worden gerealiseerd door de militaire aanwezigheid in Japan terug te brengen.
In Europa komen in de toekomst in plaats van de grote troepenconcentraties kleinere steunpunten, die door elkaar aflossende mobiele eenheden moeten worden bemand. Nieuwe bases van een dergelijk concept komen in een aantal Oost–Europese landen, zoals Bulgarije en Polen.
De Democraten in de Verenigde Staten hekelden de aankondiging van Bush. Zegslieden repten van „niet goed doordachte plannen” en van politieke propaganda met het oog op de komende presidentsverkiezingen. Voormalig NAVO–bevelhebber en ex–presidentskandidaat Wesley Clark zei zelfs dat Bush de nationale veiligheid op het spel zet door militairen weg te halen op het moment dat het al–Qaedanetwerk al in zestig landen actief is. „Ik vraag me toch echt af waarom Bush dit uitgerekend op dit moment wil doen”.
Richard Holbrooke, voormalige onderminister van Buitenlandse Zaken en onder meer bemiddelaar in het conflict in Bosnië, vindt ook dat Bush de veiligheid van zijn land in gevaar brengt. Hij waarschuwde net als Clark voor een verdere verslechtering van de relaties met andere NAVO–landen omdat de Amerikanen zich van deze bondgenoten zouden verwijderen.
De door Bush gepropageerde snelle inzet van Amerikaanse militairen vanuit de VS, acht Holbrooke weinig effectief. „Zelfs in deze moderne tijden kost het tijd om troepen snel te verplaatsen.” Holbrooke wordt genoemd als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken onder John Kerry, mits die in november wint van George Bush.