„Al-Zarqawi is dé gevaarlijke man”
Als het zondag verzonden dreigement op een Arabische website aan het adres van Nederland daadwerkelijk uit de hoek komt van de islamitische terreurgroep al-Tahwid wa al-Jihad onder leiding van de beruchte Abu Musab al-Zarqawi, neemt de kans op een aanslag op Nederlandse militairen in Irak „erg toe”, vreest dr. E. Bakker, terrorismeonderzoeker bij instituut Clingendael.
„Dit is een laatste, simpele waarschuwing. Haal de Nederlandse militairen terug uit Irak. U zult verrast zijn door de islamitische aardbeving die uw land zal opschrikken. U heeft geen lessen geleerd van Spanje en andere landen. U verstaat alleen de taal van bloed en autobommen”, luidt de onheilspellende boodschap aan de Nederlandse regering.
vraag (u14(Is dit spierballentaal of een serieus dreigement?
Bakker: „Inlichtingendiensten zullen eerst moeten uitzoeken of deze boodschap niet door een of andere student op internet is geplaatst. Specialisten zullen het woordgebruik van het dreigement onderzoeken. Heeft de melding bijvoorbeeld dezelfde opbouw als eerdere dreigementen van de terreurgroep?
Als dit bericht daadwerkelijk afkomstig is van de terroristengroep al-Tahwid wa al-Jihad, bestaat er zeker serieus gevaar. De leider van dit al-Qaida-netwerk in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, is de ergste die je je kunt voorstellen. Hij is dé gevaarlijke man en voegt de daad bij het woord. De Amerikanen hebben tientallen miljoenen dollars op zijn hoofd gezet.”
vraag (u14(Zullen bepaalde objecten in Nederland nu extra worden beveiligd?
„Dat denk ik niet. Ik heb begrepen dat de veiligheidsdienst AIVD heeft gemeld dat de terrorismedreiging bínnen Nederland niet is toegenomen, waarbij we wel moeten bedenken dat die dreiging al vrij hoog ligt. Als er een aanslag komt, zal die waarschijnlijk gericht zijn op Nederlandse militairen in Irak. Al-Zarqawi heeft zich tot nu toe gericht op het Midden-Oosten. Die regio willen hij en zijn volgelingen zuiveren van de Amerikaanse en zionistische kliek, zoals ze dat zeggen. Natuurlijk kun je een aanslag in Nederland zelf niet uitsluiten. Andere islamitisch-terroristische groeperingen kunnen door deze oproep extra belangstelling voor Nederland krijgen.”
vraag (u14(Terroristen voeren een psychologische oorlog?
„Zeker. De terroristen zullen de dood van de Nederlandse militair uitbuiten om Nederland er toe te bewegen de troepen uit Irak terug te trekken. Paniek en angst zaaien is haast nog belangrijker dan de aanslag zelf. Het is lastig om op een juiste wijze om te gaan met dreigingen. Aan de ene kant moet je als overheid en media dergelijke berichten niet bagatelliseren. Aan de andere kant moet je waken voor te veel aandacht voor dit soort meldingen. Want voor terroristen is het scoren als hun dreigementen in het nieuws komen. De boodschap van de terroristen is niet alleen bedoeld voor de vijand, maar is ook gericht aan de eigen achterban in islamitische landen. „Wij zijn de helden. Wij bevrijden jullie.” De huidige strijd in de islamitische stad Najaf speelt daarbij de terroristen in de kaart.”
vraag (u14(Is de Nederlandse regering nu zenuwachtig?
„Zeker. Het is terecht dat men zich zorgen maakt. De aard van de patrouilles door Nederlandse militairen in Irak zal ter discussie komen te staan. De regering zal zich het hoofd breken over de vraag hoe de risico’s te verminderen. Moet men bijvoorbeeld ’s nachts nog met ongepantserde voertuigen de weg op?”
vraag (u14(Terughalen van de militairen is zwichten voor terreur?
„Dat kan Nederland niet maken. Dat is politiek onaanvaardbaar. Wel kan de situatie zich voordoen dat de Nederlandse militairen zich in verband met de risico’s van een aanslag terug zullen trekken op de eigen basis. Dan rijst de vraag: Wat hebben we hier nog te zoeken?”
vraag (u14(Blijft het verweer tegen terreur niet een onbegonnen strijd?
„Nee. Het is wel een ongelijke, maar geen onbegonnen strijd. Juist de laatste weken zijn er onder meer in Engeland, Italië en Pakistan diverse arrestaties verricht. De antiterreurbeweging heeft dus doelpunten gescoord. Probleem is dat je de oorlog nooit kunt winnen in die zin dat je aanslagen voorkomt. En van de honderd pogingen van terroristen hoeft er maar een te slagen om weer punten te scoren.”