Orkaan Charley laat chaos achter in Florida
Het dodental was zondag opgelopen tot zestien en de materiële schade bedraagt volgens gouverneur Jep Bush minstens 15 miljard dollar. Een en ander was het gevolg van de orkaan Charley die de Amerikaanse staat Florida zaterdag trof en die een spoor van verwoesting achterliet.
Het was de zwaarste orkaan die Florida trof sinds de beruchte orkaan Andrew in 1992. „Wat mij betreft was dit even erg als Andrew, zo niet erger. We zijn er nog betrekkelijk goed afgekomen, omdat het pad van Charley net niet de dichtst bevolkte gebieden trof”, aldus Wayne Sallade, de leider van het noodteam in het district Charlotte. Een van de zwaarst getroffen stadjes was Punta Gorda en omgeving, waar 1 miljoen mensen zonder stroom en water zitten.
President Bush bezocht het stadje zondag en verzekerde de bewoners dat hulp onderweg was. „Het is onze taak als overheid om mensen in nood te helpen en dat gebeurt dan ook”, aldus Bush. Niet alle bewoners van Punta Gorda waren onder de indruk van het presidentiële bezoek. „Het is aardig van de president om ons te bezoeken, maar ik zou liever hebben dat de elektriciteit weer op gang kwam”, aldus Anthony Jones, die met zijn zoon Toby in de ruïnes van hun huis zocht naar kostbaarheden zoals foto’s.
Zonder elektriciteit geen licht en -nog erger in het hete Florida- geen airconditioning. Ook de geldautomaten werken niet, zodat winkels die nog open zijn alleen contant geld accepteren. „Het is erg vervelend voor veel klanten, maar wij kunnen nu geen creditcards aanvaarden”, aldus Steve Marlow, wiens winkel gespaard is gebleven. Zijn vrouw fungeerde als airco door haar man en klanten met een groot stuk karton koelte toe te waaien.
Florida is een geliefd oord voor gepensioneerden, die erheen trekken vanwege het prettige klimaat. Wie de hoge huren van Florida niet kan of wil betalen, zoekt daarbij vaak z’n toevlucht tot grote caravankampen. Bij het stadje Charlotte werd een van die kampen volledig met de grond gelijk gemaakt. „Ik heb hier 28 jaar met veel plezier geleefd, maar alles wat ik bezit is nu vernietigd. Ik weet werkelijk niet hoe ik dit allemaal in m’n eentje weer moet opbouwen”, aldus de 78-jarige Elizabeth Marlow, die sinds twee jaar weduwe is.
De 15 miljard dollar schade betreft alleen particulieren. Het is nog onduidelijk hoe groot de economische schade voor Florida is. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten, gevolgd door de teelt van zuidvruchten. Het was zondag nog niet te becijferen hoe ernstig Charley deze sectoren heeft getroffen.
Gouverneur Jep Bush en zijn broer president Bush hebben ervoor gezorgd dat de hulpverlening onmiddellijk op gang kwam. In 1992 werd president Bush senior verweten dat hij na orkaan Andrew wel hulp beloofde, maar dat het veel te lang duurde voordat deze op gang kwam. Dat kostte stemmen. Aangezien de Republikeinse president Bush momenteel in Florida iets achterligt op zijn Democratische rivaal John Kerry zorgde hij ervoor dat Florida snel alle benodigde hulp kreeg. Bovendien werden de getroffen gebieden zondag nog tot ”rampgebied” verklaard, zodat de bevolking recht heeft op federale steun.