Voorvechters slavernijbesef krijgen straatnaam
De straten in een nieuw deel van de wijk IJburg in Amsterdam krijgen de namen van 27 personen die hebben gestreden tegen kolonialisme en aandacht hebben gevraagd voor het slavernijverleden. Dat zei burgemeester Femke Halsema tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark.
Het gaat bijvoorbeeld om Maria Ulfah, een feministe en rechtsgeleerde uit Indonesië, de Surinaamse activisten Otto en Hermina Huiswoud en de Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion. Deze personen speelden een rol in het verzet tegen kolonialisme of waren nationalisten, strijders voor onafhankelijkheid, auteurs of kunstenaars.
De lijst met straatnamen is opgesteld door het Koninklijk Instituut van Taal-, Land en Volkenkunde en is ter goedkeuring voorgelegd aan het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Op de lijst staan namen van mensen uit Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen en Indonesië, landen waar Nederland het langst een koloniale relatie mee heeft gehad en waar veel inwoners in ons land hun wortels hebben liggen.
Eerder was al bekend dat de straten op Centrumeiland volgens het thema ‘kolonialisme en slavernij’ zouden worden genoemd. De gemeenteraad, die nog akkoord moet gaan met de vernoeming, stemde in februari in met een voorstel van de PvdA om diversiteit van de Amsterdamse bevolking tot uiting te laten komen in de straatnamen.