Paus als ’zieke onder de zieken’ in Lourdes
Paus Johannes Paulus II heeft zondagavond vanaf de Franse luchthaven in Tarbes de thuisreis aanvaard na een tweedaags bezoek aan Lourdes in de Pyreneeën. De 84–jarige kerkvader bezocht de bedevaartplaats ter gelegenheid van de 150e verjaardag van het dogma van de onbevlekte ontvangenis. Dat zegt dat Maria, de moeder van Jezus, vrij van de erfzonde is geboren.
In Lourdes noemde de paus zichzelf een „zieke onder de zieken". Tijdens zijn 104e reis buiten Italië, was het de vermoeide paus duidelijk aan te zien dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en gewrichtsontstekingen.
Johannes Paulus II sloot zijn bezoek zondag af met een bezoek aan de grot waar Maria zou zijn verschenen. Daar bad hij alleen, zij het gadegeslagen door tienduizenden pelgrims aan de andere kant van de rivier de Gave, die door het heiligdom loopt. De paus koestert een diepe verering voor Maria, die naar zijn zeggen hem heeft gered bij de aanslag op zijn leven in 1983.
Hoogtepunt voor de pelgrims in Lourdes was zondag de openluchtmis die de paus voorging. Naar schatting van de politie waren er 300.000 mensen bijeen. De preek stond vooral in het teken van leven. „Ik doe een sterk beroep op jullie, broeders en zusters, om alles te doen om ieder leven te beschermen, van de conceptie tot het natuurlijke einde. Het leven is een heilig geschenk en niemand kan zich veroorloven dat te beheersen", was zijn boodschap. De mis was ter viering van Maria Tenhemelopneming.
De mis kostte de paus merkbaar bijzonder veel moeite. De meeste tijd zat hij in elkaar gezakt en was hij moeilijk verstaanbaar. „Help me" fluisterde hij op een gegeven moment in zijn moedertaal Pools tegen een assistent, gebarend voor een glas water. „Ik moet dit afmaken."
Ook op de eerste dag van zijn bezoek was de broosheid van de kerkvorst duidelijk gebleken. Hij verloor tijdens een gebed op een knielbankje zijn evenwicht. Medewerkers konden maar net voorkomen dat hij viel. De paus gaf later een kardinaal de opdracht om zijn welkomstboodschap voor te lezen, al was die niet langer dan vier alinea’s.
Zijn boodschap was vooral gericht aan de zieken. „Dierbare broeders en zusters die ziek zijn, hoe graag zou ik jullie allemaal willen omhelzen om te vertellen hoe na ik jullie ben en hoeveel ik jullie steun", luidde de boodschap. Zoals dagelijks duizenden pelgrims doen, nam de paus drie slokjes water uit de ondergrondse bron. Het water zou een genezende werking hebben.
Ondanks zijn vermoeidheid, nam Johannes Paulus II zaterdagavond nog deel aan een lichtjesprocessie. Daarbij riep hij alle gelovigen op tot wederzijds begrip en vrede.
Het pausbezoek was omgeven door zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Omdat werd gevreesd voor aanslagen, waren in en rond Lourdes 2700 politiemensen op de been. Boven Lourdes en omgeving patrouilleerden gevechtsvliegtuigen.