Oppositie: nog niet groen en eerlijk
Oppositiepartijen zijn niet tevreden met het Klimaatakkoord. Dat is nog niet groen en eerlijk, vinden GroenLinks en PvdA, op wier steun het kabinet juist hoopt. De Partij voor de Dieren trekt feller van leer en spreekt van „gebakken lucht”, „compromisme” en „pappen en nathouden”. De grootste oppositiepartij, de PVV, vindt de klimaatplannen juist te ver gaan en stelt dat het kabinet in de greep is van „de Nationale Klimaatmaffia”.
Het Klimaatakkoord dat nu op tafel ligt is al geboren met „een tangverlossing”, twittert PvdA-Kamerlid William Moorlag. Het kabinet verschoof bijvoorbeeld wat lasten van de maatregelen van burgers naar bedrijven. Maar de PvdA maakt zich toch nog zorgen over „de betaalbaarheid voor gewone mensen”.
Dat laatste is ook een punt van zorg voor SP-leider Lilian Marijnissen. „Dat de energierekening 100 euro omlaag gaat is een goede eerste stap, maar we zijn er zeker nog niet. De energierekening is namelijk afgelopen jaar gemiddeld meer dan 330 euro gestegen.” Ook krijgt vervuilende industrie volgens haar nog te veel subsidie. Ze vindt wel dat met het Klimaatakkoord goede stappen worden gezet om Nederland schoner te maken en de klimaatdoelen te halen.
GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt het ook niet ver genoeg gaan. „Het is een stap in de goede richting, maar het is niet de groene en sociale doorbraak die nu écht nodig is”, aldus Klaver op Twitter. „De komende tijd gaan wij strijden om deze plannen flink aan te scherpen.”
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren geeft een „dikke onvoldoende” aan de kabinetsplannen. Ze vindt vooral de maatregelen voor de landbouw onvoldoende. Dat er geen inkrimping van de veestapel komt is voor haar een groot gemis. Ook de stook van biomassa om energie op te wekken hekelt ze.
De PVV spreekt van een baggerakkoord met onder andere „het monsterlijke rekeningrijden”. Wat Nederland in zijn eentje doet zet wereldwijd toch geen zoden aan de dijk, zegt PVV-leider Geert Wilders.
De SGP is wel blij met het akkoord, maar vindt het te veel gericht op zon- en windenergie.