Gevoelig hoofdstuk OM-onderzoek openbaar
Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is woensdag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven „belanghebbende” werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM.
Fokkens c.s. concludeerden in hun rapport dat de hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos de integriteitsregels ernstig hadden geschonden. Het tweetal verzweeg een liefdesrelatie en loog erover tegen hun superieuren bij het OM. Onder meer een dienstreis naar Thailand, waarvan Van Nimwegen en Bloos deelnamen, komt aan bod. Volgens Fokkens was de toenmalige top van het OM niet opgewassen tegen Van Nimwegen en is adequaat optreden daarom uitgebleven.
Het betreffende hoofdstuk gaat over de liefdesrelatie. De commissie hoorde tal van OM-medewerkers en beschrijft geruchten, waarnemingen en indrukken. Enkele passages zijn onleesbaar gemaakt. De weergegeven informatie is niet te herleiden tot personen. De huidige top van het OM zegt veel respect en waardering te hebben voor de OM-medewerkers die met de commissie hebben gesproken. „Daar is moed voor nodig”, aldus Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal.
Het onderzoek van Fokkens werd ingesteld na een reeks publicaties in NRC Handelsblad. De conclusies van de commissie leidden tot schorsing van Van Nimwegen. Bloos is - voor zover bekend - nog steeds met buitengewoon verlof. De commissie stelde ook vast dat de verwikkelingen niet mogen worden beschouwd als een incident en noemde gebrek aan „ethisch leiderschap” als de oorzaak. De cultuur binnen het OM leidt tot onvrede bij OM’ers, aldus Fokkens in april. Van der Burg noemde de conclusies destijds „pijnlijk” en beloofde verbetering.