Binnenland

Delfland zet noodpompen in

Het hoogheemraadschap van Delfland heeft noodpompen geïnstalleerd op een aantal plaatsen in zijn gebied in verband met wateroverlast. Dat gebeurde na hevige regenbuien, waarbij in Maasdijk 50 millimeter regen viel. In die plaats staan enkele achtertuinen en kelders blank, meldde het waterschap vrijdagmiddag.

Regioredactie
13 August 2004 20:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:31
MAASDIJK – Wegens zware regenval heeft het hoogheemraadschap Delfland noodpompen ingezet. De brandweer in Maasdijk pompte verschillende sloten in het dorp gedeeltelijk leeg om te voorkomen dat huizen en straten onder water zouden komen te staan. De door
MAASDIJK – Wegens zware regenval heeft het hoogheemraadschap Delfland noodpompen ingezet. De brandweer in Maasdijk pompte verschillende sloten in het dorp gedeeltelijk leeg om te voorkomen dat huizen en straten onder water zouden komen te staan. De door

De noodpompen in Delfland worden uit voorzorg geplaatst. Op de meeste plaatsen zijn ze nog niet in werking gesteld. In de dorpen Maasdijk en De Lier wordt al wel water weggepompt.

In het recente verleden hadden het hoogheemraadschap, de brandweer en de gemeenten in het gebied een aantal keer handenvol werk na hevige en langdurige regenbuien. In het kassengebied in het Westland ontstonden miljoenenschades.

Op het moment zien de autoriteiten geen reden om een crisisteam bijeen te roepen. Wel zijn alle diensten in verhoogde staat van paraatheid gebracht, omdat de weersvoorspellingen aangeven dat er de komende 24 uur nog meer regen kan vallen.

Ook Groningen en Friesland hadden te kampen met wateroverlast na hevige regenbuien. In Groningen is vrijdagmorgen het platte dak van een bedrijfspand ingestort na hevige regenval. Volgens een woordvoerder van de Groningse brandweer is het dak bezweken omdat de regenafvoer was verstopt en het water niet goed wegliep.

De schade aan het bedrijfspand is aanzienlijk. Niet alleen het dak is stuk, ook een zijmuur heeft het begeven, aldus de woordvoerder. Niemand was in het pand toen het dak naar beneden kwam.

In juni stuurde minister Dekker (VROM) een inventarisatie naar de Tweede Kamer waaruit bleek dat veel platte daken van publieksgebouwen in Nederland kans lopen in te storten bij hevige regenval. De daken van 6345 gebouwen zijn mogelijk onveilig, aldus de VROM-inspectie. Vervolgonderzoek moet nog uitwijzen hoeveel van die daken echt kunnen instorten.

In Friesland zorgde de hevige regenval gisteren overal voor veel wateroverlast. De regen noopte het waterschap ertoe voor het eerst in de geschiedenis het Ir. D. F. Woudagemaal bij Lemmer in de zomer in werking te stellen. Dat maakte Wetterskip Fryslân gisteravond bekend. Het stoomgemaal, dat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, kwam rond middernacht volledig op stoom. Het Woudagemaal kan 6 miljoen kubieke meter water per dag verwerken.

Het waterpeil in Friesland is in twee dagen tijd met 10 centimeter gestegen. Alle sluizen en gemalen werken op volle kracht om het peil te verlagen. In Friesland staan twee grote gemalen. Naast het gemaal in Lemmer staat er nog een in Stavoren.

Tientallen straten en kelders in Friesland zijn ondergelopen. Op de 400 meldingen die bij de brandweer binnenkwamen, is hij 120 keer uitgerukt, liet een woordvoerder gisteren weten. In onder andere Franeker, Sexbierum, Harlingen, maar ook in Sneek, Joure, Beetsterzwaag en Oosterwolde staan straten blank en zijn woningen en winkels ondergelopen. Ook tuinders en boeren in het noordwesten van Friesland hebben te kampen met wateroverlast. Veel aardappel en graanvelden in dit gebied staan onder water.

Hoe groot de schade is, hangt volgens J. Haanstra van de Noordelijke Land en Tuinbouworganisatie (NLTO) af van de regenval in de komende dagen. „Maar ook de temperatuur speelt een rol. Die bepaalt hoe snel het gewas gaat rotten.” Haanstra kan geen schadebedrag noemen, maar dat er grote individuele schades zijn, staat voor hem vast. NLTO is volgens hem bezig met een regenschadeverzekering. „Maar die is nu nog niet van kracht.” In veel plaatsen in Friesland zijn straten afgesloten omdat de stoep door de regenval niet meer zichtbaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer