Israël-platform uit kritiek op ‘muur’ ICCO
Het platform Appèl Kerk en Israël uit in zijn jongste nieuwsbrief kritiek op het Flevofestival in Liempde, omdat hier dezer dagen bij de tent van de hoofdsponsors, Kerkinactie en ICCO, opnieuw de muur is opgebouwd die de Israëlische veiligheidsafscheiding op de Westelijke Jordaanoever moet symboliseren.
Het platform verwijt ICCO (de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking) en Kerkinactie (de hulporganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland) eenzijdigheid. „Dat belooft weinig goeds voor een evenwichtige beleving van de duizenden jongeren ter plekke.”
Het is niet voor het eerst dat Kerkinactie en ICCO zich met de muur presenteren. Ook op de op 12 juni gehouden Protestantse Kerkdag was dit het geval. De muur werd daar gepresenteerd „als ”beleefplek” om de gevolgen van de muur in Israël voor de Palestijnen te laten voelen”, aldus het Appèl Kerk en Israël. „Vredesactivisten uit beide kampen, onder wie de bekende Joodse activist Uri Avnery, moesten de actie een evenwichtig beeld geven.”
De muur als beleefplek: een „smakeloze actie”, stelt het platform. „Wat zou er veel gewonnen zijn als men het op die kerkdag aangedurfd had om dit ingewikkelde probleem openlijk te bespreken met mensen met verschillende visie. Door alleen Joden uit te nodigen met een pro-Palestijnse visie, voorkomt men weliswaar een lastig debat, maar wordt de veelheid aan Joodse stemmen niet gehoord. Bovendien wordt daarmee het kerkpubliek een kans onthouden om te beleven hoe complex dit probleem werkelijk is. Over beleefplek gesproken.”
Hetzelfde geldt, aldus de nieuwsbrief, „voor het Flevofestival dat dezer dagen gehouden wordt in Liempde, waar opnieuw de muur is opgebouwd bij de ICCO/Kerkinactie-tent en waar we via de website alweer alleen de mening van Uri Avnery mogen vernemen. Dat belooft weinig goeds voor een evenwichtige beleving van de duizenden jongeren ter plekke.”
Het platform Appèl Kerk en Israël werd ruim een jaar geleden opgericht door oud-leden van de sectie Kerk en Israël binnen de Samen op Weg-kerken en heeft als doel „stem te geven aan de kerkelijke opdracht tot onopgeefbare verbondenheid.” Het platform is nog altijd nodig, aldus ds. J. A. Vermeulen, betrokken bij het platform. „Helaas, omdat we vurig hopen, tot op de dag van vandaag, dat er vanuit de PKN heldere uitspraken komen als het gaat om onze verbondenheid met Israël.”