Marius Flothuis krijgt postuum joodse onderscheiding
Marius Flothuis, de vorig jaar overleden componist en hoogleraar muziekwetenschappen, krijgt woensdag postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Dit is de hoogste onderscheiding van de staat Israël.
Tijdens een ceremonie woensdag in het Joods Cultureel Centrum in Amsterdam, worden in totaal twintig niet-joodse personen onderscheiden die tijdens de holocaust hebben geprobeerd joodse medeburgers te redden. Achttien van hen zijn reeds overleden, een neemt zelf nog de onderscheiding in ontvangst en een ander ontvangt de onderscheiding in Canada.
Flothuis distribueerde in de oorlog verzetskranten en organiseerde huisconcerten, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de hulp aan onderduikers. Hij was assistent van de artistiek directeur van het Concertgebouworkest, toen hij bij het uitbreken van de oorlog weigerde te tekenen voor de Kultuurkamer. Iedereen die werkte op het gebied van kunst en cultuur moest lid worden van deze door de Duitse bezetter ingestelde organisatie. Flothuis werd tijdens een huisconcert gearresteerd door de SD, die was getipt. Via Vught, Oraniënburg en Sachsenhausen bereikte hij uiteindelijk de vrijheid.
Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen joodse slachtoffers van de holocaust en van de duizenden bloeiende joodse gemeenschappen, die tussen 1939 en 1945 door de nazi’s zijn verwoest. Namens het hele Israëlische volk geeft Yad Vashem degenen, die met gevaar voor eigen leven hebben geprobeerd joden te redden, de titel Rechtvaardigen onder de Volkeren.