Binnenland

Marcouch blijft erbij: Geen excuses aan imam

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem ziet geen enkele aanleiding om imam Youssef Arkhouch excuses aan te bieden. De uitspraken van de burgemeester over salafisme enerzijds en de imam anderzijds waren zorgvuldig, dus een excuus zou misplaatst zijn, aldus de gemeente dinsdag.

ANP
18 June 2019 15:14Gewijzigd op 16 November 2020 16:19
Marcouch. beeld ANP, Piroschka van de Wouw
Marcouch. beeld ANP, Piroschka van de Wouw

De imam stapte naar de rechter omdat hij vond dat Marcouch hem in verband zou hebben gebracht met problematisch salafisme. Dat speelde rond de benoeming van de imam bij een Arnhemse moskee. De benoeming ging niet door, maar Arkhouch kreeg van de rechter wel deels gelijk. Arnhem kon volgens de rechter niet bewijzen dat de voorganger zelf gewelddadig gedachtegoed zou aanhangen of haatzaaiende preken hield.

De gemeente moest hem 4000 euro schadevergoeding betalen en een rectificatie plaatsen. Dat is ondertussen gebeurd. De imam is opnieuw naar de rechter gestapt. Hij zou tevreden zijn geweest met excuses, maar nu hij die niet krijgt wil hij meer schadevergoeding en een uitspraak over vrijheid van godsdienst, zegt zijn raadsman.

Arkhouch, die zich een vredelievende salafist noemt, en zijn advocaat vinden dat Marcouch “een heksenjacht” is begonnen. Marcouch benadrukt namelijk dat de rechter ook heeft bepaald dat „het uitdragen van een religieus-salafistische geloofsovertuiging (onbedoeld) een radicaliseringseffect kan hebben” en dat „de burgemeester daarvoor mag waarschuwen”.

„Wij bespreken met moskeeën kansen en gevaren van maatschappelijke problemen. Zo’n gevaar is de vestiging van een salafistische imam, juist in Arnhem en juist in deze tijd”, zo doet de gemeente er dinsdag nog een schepje bovenop. „Niet vanwege deze specifieke imam, maar vanwege de salafistische overtuiging.”

Marcouch is zelf een fervent bestrijder van het salafisme. Maar dat speelt volgens de gemeente geen rol: „De Arnhemse aanpak is niet gebaseerd op een persoonlijke overtuiging. Het salafisme wordt volgens hedendaagse inzichten door onomstreden experts geïdentificeerd als een gevaar voor radicalisering en extremisme.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer