De Geus: Afschaffing zorgbijdrage AOW’er
Minister De Geus van Sociale Zaken gaat zich binnen het kabinet inzetten voor afschaffing van de eigen bijdrage in de gezondheidszorg voor ouderen die alleen AOW hebben.
Dat heeft de bewindsman donderdag toegezegd in een gesprek met de ouderenbonden. Volgens de ouderenkoepel CSO verkeren veel ouderen in slechte financiële omstandigheden. Velen leven onder de armoedegrens en hun schulden nemen toe. Zo’n 200.000 ouderen moeten rondkomen van een AOW zonder aanvullend pensioen. Een alleenstaande AOW’er moet per jaar 208 euro aan eigen bijdragen betalen. Voor een gepensioneerd stel met alleen AOW is dat 460 euro per jaar.
De Geus wil alleen AOW’ers zonder aanvullend pensioen tegemoetkomen. Voor andere groepen met een laag inkomen, zoals bijstandsgerechtigden, wil de bewindsman geen uitzondering maken. Overigens valt het afschaffen van de eigen bijdragen in de zorg niet onder de beleidsverantwoordelijkheid van De Geus, maar onder die van minister Hoogervorst van Volksgezondheid.
De minister van Sociale Zaken moet dus eerst zijn collega’s in het kabinet overtuigen van de noodzaak van afschaffing en daarna moet hij een oplossing vinden voor het gat dat daarmee in de begroting wordt geslagen.
Eerder deze week stelde De Geus ook al voor om de minima, die volgend jaar 2 procent koopkracht zullen verliezen, te compenseren. De hogere inkomens zouden iets meer belasting en premies moeten afdragen. Ook zouden werknemers met twee banen niet langer tweemaal, maar eenmaal gebruik mogen maken van belastingvrij sparen.
Diverse media meldden vanmorgen dat staatssecretaris Wijn van Financiën afschaffing van de pc-privé-regeling op het lijstje van mogelijke bezuinigingen heeft staan. Met deze regeling kunnen werknemers via een belastingvoordeel een computer voor thuisgebruik aanschaffen. Afschaffing ervan levert het Rijk 100 miljoen euro per jaar op. Met dit geld kan het kabinet een deel van koopkracht voor de minima repareren.
Het kabinet buigt zich volgende week over de begroting voor 2005. De presentatie van de plannen vindt plaats op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september.