ECB maakt zich zorgen om dure olie
De aanhoudend hoge olieprijs baart de Europese Centrale Bank (ECB) zorgen. Hij kan de inflatie aanwakkeren. Dat gevaar moet goed in de gaten worden gehouden, zo schrijft de ECB in zijn maandrapport van augustus, dat de bank donderdag publiceerde.
Analisten hadden met belangstelling naar het rapport uitgekeken. De presidenten van de centrale banken hadden vorige week na hun telefonische vergaderingen geen toelichting gegeven op hun besluit niet aan de belangrijkste rentetarieven te tornen. De ECB heeft nu geen aanwijzingen voor de langere termijn van een grotere dan gewoonlijke druk op de prijzen, zo staat in het rapport.
Naast de olieprijs kunnen ook indirecte belastingen en loons- en prijsverhogingen de inflatie aanwakkeren. De olieprijs baart de bank echter de meeste zorgen „omdat die aanhoudend hoog kan blijven door de krachtige groei van de wereldeconomie”, aldus de bank.
De olieprijs bereikte donderdag opnieuw recordprijzen. Handelaren verklaarden dat de zorgen toenemen of de aanvoer van olie in de wereld voldoende zal zijn om in de vraag te voorzien. De bezorgdheid is onder meer een gevolg van het geweld in Irak, dat over grote olievoorraden beschikt.
De Amerikaanse olie kwam op een notering te staan van 45,75 dollar per vat. Daarmee is het record van 45,04 dollar, dat woensdag werd gevestigd, alweer verleden tijd. De slotstand in New York was 45,50. Het was voor het eerst dat boven de 45 dollar werd gesloten. De prijs van een vat Noordzee-olie (van 159 liter) kwam voor het eerst op 42 dollar.
Irak heeft de uitvoer van ruwe olie via zijn grootste pijpleiding in het zuiden donderdag weer opgevoerd. Die was begin deze week bijna gehalveerd na een aanslag op de pijpleiding.
Een woordvoerder van de Southern Oil Company zei te verwachten dat aan het eind van de dag weer de normale capaciteit zou zijn bereikt. Irak voert per dag 1,9 miljoen vaten olie uit. Dat aantal was tijdelijk verminderd tot 1,1 miljoen.
De oliepijpleiding was woensdag al gerepareerd. De instabiliteit in de regio heeft hervatting van de volledige export echter vertraagd. Aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr hebben gedreigd de olie-installaties te saboteren als de Amerikanen doorgaan met hun aanvallen op Najaf.