Binnenland

Eerste ex–militairen beginnen bij politie

De eerste zeven ex–militairen, die vrijwillig naar de politie willen overstappen, zijn deze week begonnen aan hun agentenopleiding. De primeur is voor het Flevolandse politiekorps.

ANP
12 August 2004 15:44Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

Het ministerie van Defensie is momenteel hard op zoek naar nieuwe werkplekken voor het overtollige personeel. Bij Defensie moeten de komende jaren 12.000 banen verdwijnen. Met de rijksoverheid is de afspraak gemaakt dat er dit jaar onder meer 250 ex–militairen naar de politie vertrekken.

De politie in Flevoland was het eerste aan de beurt omdat het korps de bevolkingsgroei van de snel groeiende provincie maar met moeite kan bijbenen. Om die reden beloofde minister Remkes van Binnenlandse Zaken de polderpolitie eerder dit jaar genoeg geld om in totaal veertig oud–militairen aan te trekken.

Wegens de bezuinigingen van de regering dient de krijgsmacht tot 2007 ongeveer 12.000 functies te schrappen. Daarbij gaat het zowel om actieve militairen als om ondersteunend burgerpersoneel, zoals administratieve krachten. Voor een deel van hen is een andere baan binnen defensie beschikbaar, de rest moet een nieuwe werkgever zoeken. Directeur kolonel D. Willemsen van het project Kansrijk, dat de soldaten helpt, zei donderdag dat Defensie zoveel mogelijk op basis van vrijwilligheid werkt. De belangstelling voor een tweede carrière bij de politie is naar zijn zeggen groot.

„Ik vond het erg opvallend dat veel mensen graag in een geuniformeerd beroep willen blijven werken. Agent ligt dan voor de hand omdat er veel raakvlakken zijn met het werk van een militair”, aldus Willemsen. Korpschef P. Eringa van de politie Flevoland is niet bang, dat zijn nieuwe politiemensen tegenover burgers straks wellicht te veel op hun strepen gaan staan. „Nederland zet tegenwoordig heel veel soldaten in bij vredesmachten in het buitenland. Daar moeten ze in moeilijke omstandigheden goed met de lokale bevolking om kunnen gaan. Ik zie daar eerder voordelen in”, reageert hij.

De eerste zeven ex–militairen gaan waarschijnlijk in november voor het eerst als agent de straat op. Dat gebeurt dan in het kader van hun opleiding. De politieschool duurt normaal gesproken vier jaar, maar de verwachting is dat de oud–soldaten er minder tijd voor nodig hebben. Eringa: „Gezien hun militaire ervaring kunnen zij sommige lesonderdelen vermoedelijk versneld voltooien. Al zal de mate daarvan per persoon verschillen.”

Bij het project Kansrijk bestaat er voor minimaal 75 personen overigens ook de mogelijkheid om naar de douane te gaan. Willemsen ziet bij de grenspolitie eveneens belangrijke overeenkomsten met het militaire vak. „Maar als iemand echt wat anders van plan is, mag dat ook. Dan denk ik bijvoorbeeld aan bijscholing of ondersteuning bij het opzetten van een eigen bedrijfje”, verklaart hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer