Pulsvissers verliezen kort geding
Negentien Noordzeevissers die uitstel claimden van het verbod op de pulstechniek, dat voor hen op 1 juni inging, hebben hun kort geding tegen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verloren. Dat maakte belangenorganisatie VisNed vrijdag bekend.
De vissers komen uit onder meer Urk, Arnemuiden en Goedereede. Ze wilden dat minister Carola Schouten (LNV) gebruik zou maken van het feit dat het Europese verbod op de pulsvisserij (vissen met behulp van elektriciteit) nog niet officieel van kracht is. Dat is naar verwachting pas in de loop van juli het geval. In maart verlengde de bewindsvrouw de vergunningen van 35 pulskotters die begin april zouden aflopen, met een soortgelijke redenering tot eind mei.
De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft de vordering van de vissers afgewezen. „De rechter overweegt dat het begrijpelijk is dat de vissers uit de context van informatie van het ministerie een koppeling maken met de ingangsdatum van de nieuwe Europese verordening, maar dat er geen harde toezegging lag dat de minister dat ook zou doen”, meldt secretaris Geert Meun van VisNed.
„We moeten concluderen dat er nog steeds ruimte is voor de minister om de vergunningen te verlengen maar dat de politieke en beleidsmatige moed ontbreekt. Dat blijft uitermate teleurstellend”, zegt Meun. Het is volgens hem niet mogelijk tegen de uitspraak in beroep te gaan.
Nog niet alle pulskotters zijn omgebouwd naar een alternatieve vangsttechniek –in de meeste gevallen de traditionele boomkorvisserij. Er is onder meer een achterstand met de levering van nieuw netwerk uit Spanje en China.
Onderhandelaars van het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie bereikten in februari een akkoord dat voorziet in afschaffing van de pulsvisserij. Per 1 juli 2021 is de techniek, die door Nederlandse vissers is ontwikkeld en vrijwel uitsluitend door Nederlanders wordt toegepast en onder meer een forse brandstofbesparing oplevert, verboden.
Tot dan geldt voor aantal schepen een overgangsregeling. Twintig kotters mogen nog tot eind 2019 doorgaan met pulsvissen, nog eens 22 schepen tot de zomer van 2021. Tussen 2010 en 2014 kregen in totaal 84 Nederlandse vissers een pulsvergunning. Als gevolg van een succesvolle lobby van Franse kleinschalige kustvissers en milieuactivisten kwam de techniek in Europa onder vuur te liggen.