Buitenland

VS pleiten Duitse terreurverdachte vrij

De Marokkaan Munir al-Motassadeq was geen lid van de al-Qaida-cel in Hamburg die de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten voorbereidde. Dit opzienbarend bewijs, dat de VS op basis van getuigenissen van andere terreurverdachten hebben geleverd, werd woensdag gepresenteerd op de tweede dag van het proces in Hamburg tegen Al-

Motassadeq.

Buitenlandredactie
12 August 2004 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

Vlak voor het begin van het proces dinsdag ontving de rechtbank in Hamburg een fax van het Amerikaanse ministerie van Justitie met de mededeling dat het de rechters zou voorzien van onder meer afschriften van een gedeelte van de ondervragingen van Ramzi Binalshibh en Khalid Sheik Mohammed. Deze vermeende al-Qaida-leden zitten in de VS vast op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.

De 30-jarige Marokkaan werd vorig jaar wegens zijn aandeel veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf, maar het Duitse federale hooggerechtshof besliste in maart dat de zaak moest worden overgedaan omdat voor Al-Motassadeq mogelijk ontlastende verklaringen van terreurverdachten die in Amerikaanse hechtenis zitten niet tot het proces waren toegelaten.

De Amerikaanse autoriteiten weigeren om redenen van nationale veiligheid de volledige verklaringen vrij te geven van Binalshibh en andere verdachten in Amerikaanse hechtenis. Tijdens het eerste proces weigerde Washington zelfs iedere medewerking, maar daar is het nu op teruggekomen. Besloten is samenvattingen van de getuigenverklaringen ter beschikking te stellen van Binalshibh en nog twee verdachten, Khalid Sheikh Mohammed en Mohammed Ould Slahi. Binalshibh zou de contactpersoon geweest zijn tussen de al-Qaida-organisatie en haar Hamburgse terreurcel. Mohammed zou het brein achter de aanslagen zijn geweest. Slahi is een Mauritaniër die in Duitsland contacten met al-Qaida-verdachten onderhield.

De gevolgen van Binalshibhs verklaring zijn niet onmiddellijk duidelijk. Rechter Ernst-Rainer Schudt zei na afloop dat nog moet worden bekeken wat dit voor het proces betekent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer