Driebergen krijgt nieuwe moskeeën
De Raad van State stemt in met de bouw van een Turkse en een Marokkaanse moskee aan de Akkerweg in Driebergen. Dat blijkt uit drie uitspraken die woensdag zijn gepubliceerd.
De uitspraak is een koude douche voor omwonenden die tegen de plannen hebben geprotesteerd. Zij hebben grote bezwaren tegen de huidige locatie van de moskeeën. Ook zijn velen bang dat de bezoekers van de ontmoetingsruimten geluids- en parkeeroverlast zullen veroorzaken.
„Ik zou het vreselijk vinden als er elke vrijdag een oproep door de straat zou klinken om naar de moskee te komen”, zegt een teleurgestelde omwonende. „Zoiets past helemaal niet in mijn beleving.”
Voor parkeeroverlast heeft de buurtbewoonster minder vrees. „Er is een school in de buurt en ik neem aan dat er op het terrein van de moskee ook parkeerplaatsen zullen komen.”
De uitspraak van de Raad van State is opmerkelijk omdat de staatsraden tijdens de rechtszitting in juni nog forse kritiek uitten op de goedkeuring van het plan door de provincie Utrecht. „Als de provincie de regels van het eigen streekplan niet toepast, hebben we een groot probleem”, zei staatsraad P. Offers toen.
De moskeeën zijn buiten de gemeentelijke bouwgrens gepland. Grofweg gesteld valt de ene zijde van de Akkerweg binnen het stedelijk gebied van Driebergen en de andere zijde, waar de gebedsruimten voor de Turkse en de Marokkaanse gemeenschap zijn voorzien, in het buitengebied. En daar mogen geen wooncomplexen, buurtcentra, kerken en moskeeën gebouwd worden.
De provincie en de gemeente wisten dat en volgden een zogeheten afwijkingsprocedure die het bestemmingsplan wijzigde en de bouwvergunning voor de moskeeën alsnog mogelijk maakte. Maar tijdens de rechtszitting in juni zetten de staatsraden grote vraagtekens bij de door de gemeente en de provincie gevolgde procedure. Een afwijkingsprocedure mag namelijk alleen gevolgd worden als er sprake is van een geheel nieuw plan dat ten tijde van de vaststelling van het streekplan nog niet bekend was. De plannen omtrent gebedsruimten en een ontmoetingsruimte voor de Turkse en de Marokkaanse gemeenschap dateren echter uit 1995, het laatste streekplan uit 1999.
De Raad van State stelt in de uitspraak vast dat het moskeeplan toch „een nieuwe ontwikkeling was die ten tijde van het streekplanbesluit in 1999 nog niet zodanig concreet was.” Daarmee is de afwijking in orde en mogen de moskeeën gebouwd worden.