Binnenland

Ziekenfondspatiënten naar verpleeghuis in Spanje

Ziekenfondspatiënten kunnen binnenkort voor het eerst geheel vergoed naar een verpleeghuis in Spanje. Zij krijgen dan niet alleen de verpleeg– en verzorgkosten, maar ook het verblijf vergoed uit de pot van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

ANP
11 August 2004 16:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

Vrijdag ondertekenen zorgverzekeraar Agis, zorgaanbieder Royalcare Residence en een groep Nederlandse zorgaanbieders een contract over verpleegzorg in Spanje, aldus een woordvoerster van Agis woensdag. Royalcare Residence heeft als eerste in Nederland een vergunning gekregen voor verpleeghuiszorg in het buitenland. Agis benadrukt dat de geboden zorg in Spanje goedkoper is dan in Nederland. „De AWBZ–pot wordt hierdoor minder belast."

Royalcare Residence had al twee locaties met in totaal vijftig plaatsen in Spanje waar mensen terechtkonden voor verpleeghuiszorg, maar de verblijfskosten werden niet door de AWBZ vergoed. Nu dat wel zo is, zijn er plannen voor uitbreiding. Daarbij wordt ook gekeken naar andere landen, zoals Suriname, bevestigt de woordvoerster van Agis. Ze wil echter niet kwijt of Agis daar ook in mee gaat.

Overigens kan niet elke ziekenfondspatiënt meteen naar Spanje. Dat is afhankelijk van zijn of haar indicatie en de vraag of zijn of haar zorgaanbieder bij de groep ondertekenaars zit. Welke dat zijn, wil Royalcare Residence nog niet kwijt. Ook de initiatiefnemer van de Nederlandse groep zorgondernemers, H. Versloot van Continu Zorgcombinatie Utrecht, wil dat nog niet loslaten. Hij hoopt dat patners uit Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort en Limburg volgende week aansluiten.

Continu Zorg werkt mee door patiënten aan te leveren die drie weken tot maximaal zes maanden naar Spanje kunnen. Als dat langer wordt, moeten mensen een veel hogere eigen bijdrage betalen, licht Versloot toe. Bij terugkomst kunnen zij weer in een van de instellingen van Continu Zorg. Volgens Versloot blijken mensen met reuma of longwegaandoeningen in het Spaanse klimaat beter te revalideren. Eventuele bezwaren van het ministerie van Volksgezondheid wijst hij van de hand. Het is goedkoper, stelt hij. „Royalcare Residence heeft ook plannen in Suriname. In Suriname verdient de gemiddelde verpleegkundige ongeveer 300 euro per maand. Je kunt je voorstellen dat je de verpleeghuiszorg daar tegen ongeveer de helft van het tarief in Nederland verpleeghuiszorg aanbieden."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer