Binnenland

’Bescherming tegen spyware vrijwel onmogelijk’

Thuisgebruikers van internet kunnen zich nauwelijks beschermen tegen spionagesoftware (spyware). Zelfs de bewuste internetter loopt het risico dat opdringerige reclame of programmaatjes die zijn surfgedrag registreren de computer binnendringen. Dat blijkt uit een simulatie van Safe Internet Foundation (SIF). „Alleen veilig internetgedrag kan problemen voorkomen", concludeert de stichting.

ANP
11 August 2004 14:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

De stichting die zich inzet voor veilig internetgebruik simuleerde een gezinssituatie op drie beveiligingsniveaus. De zoon uit het voorbeeldgezin installeert onder meer de muziekuitwisseldienst Kazaa, moeder en dochter gebruiken een chatprogramma en in de avond is de computer voor vader en dat betekent: porno, liefst gratis. Een bombardement aan ongewenste rommel is het gevolg, een onbeveiligde pc is aan het eind van de dag onbruikbaar, aldus onderzoeker M. Keulen.

Internetgebruikers die installatieprocedures blindelings doorlopen of dubieuze internetpagina’s bezoeken en altijd op ’akkoord’ of ’ja’ klikken, halen ongemerkt spyware binnen. Irritante reclamevensters dringen de computer binnen en vertragen het systeem. Moderne spyware laat zich niet ook niet meer op een normale, makkelijke manier verwijderen.

Ook recente software en virusscanners bieden geen garanties. Zelfs beveiligingsprogramma’s die zijn ontwikkeld om spyware tegen te houden, voldoen niet voor 100 procent.

De enige hoop is Service Pack 2 (SP2), een verbeterde beveiliging van het besturingsprogramma Windows XP dat producent Microsoft sinds deze week verspreidt. SP2 blokkeert ongevraagde installantieverzoeken en reclamevensters. De nieuwe software is alleen nog niet voor (Nederlandstalige) thuisgebruikers beschikbaar.

SIF adviseert internetters om na te denken en voorwaarden te lezen alvorens op ’ja’ te klikken. Verder helpt een geregelde vernieuwing van besturings– en beveiliginssoftware.

Uit eerder onderzoek van de stichting blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse computergebruikers last heeft van spionagesoftware. Meer dan driekwart weet niet hoe de programmaatjes de computer zijn binnengekomen en eenderde van de gebruikers is veel tijd kwijt met de verwijdering ervan.

Onderzoeker Keulen pleitte woensdag nogmaals voor aanscherping en betere handhaving van de Telecommunicatiewet, die sinds mei een bepaling over spyware bevat. Toezichthouder Opta heeft aangekondigd na de zomer aan de slag te gaan met handhaving van de richtlijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer