Binnenland

Kamer: Riagg mag niet naar Marokko

Riaggs mogen volgend jaar geen patiënten meer nareizen naar Marokko of Turkije. Dat vindt de meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid is het daarmee eens.

Redactie politiek
11 August 2004 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

De Riagg Rijnmond Noord West verleent deze zomer voor de tweede maal hulp aan Marokkaanse cliënten die tijdens vakantiebezoek aan hun thuisland in psychische nood komen. Volgend jaar wil de instelling ook in Turkije hulp bieden.

Het initiatief veroorzaakte vorig jaar een storm van protest. Leefbaar Rotterdam beschuldigde de instelling van het „doodknuffelen van allochtonen.” Minister Hoogervorst zei in mei dat hij een verbod overwoog om het nareizen van patiënten onmogelijk te maken.

Dat onderzoek is nog niet afgerond, aldus een woordvoerder van de bewindsman dinsdag. „Het is juridisch ingewikkeld. We kunnen op dit moment niet zeggen of het voor volgend jaar zomer is afgerond. Probleem is dat nieuwe regels voor de AWBZ, waaruit de geestelijke gezondheidszorg wordt betaald, ook gelden voor Nederlandse ouderen die momenteel onder meer in Spanje zorg ontvangen.”

De Kamer dringt desalniettemin aan op spoed. VVD-kamerlid Schippers vindt dat Nederlandse verzekerden in het buitenland een beroep moeten doen de hulpverlening ter plaatse.

De PvdA-fractie vindt het nareizen van patiënten naar Marokko „een beetje overdreven.” Volgens kamerlid Arib is het niveau van psychiaters in Marokko uitstekend en „met de juiste dossiers kunnen zij patiënten prima helpen.”

CDA-kamerlid Joldersma vindt dat de riaggs in Nederland eerst hun werk goed moeten doen voordat ze hun werkveld naar het buitenland kunnen verleggen. LPF-kamerlid Nawijn wijst erop dat andere Nederlanders die in het buitenland vakantie houden ook zijn verstoken van Nederlandse zorg.

De directeur van de Rotterdamse riagg, Lamé, vindt dat de Tweede Kamer bezig is met een achterhoedegevecht: „De internationalisering van de zorg is onontkoombaar. Alle zorgverzekeraars zijn al met dit soort projecten bezig. Er wordt al voor vele miljoenen aan Nederlandse zorg geboden in het buitenland, van operaties in de meest exotische landen tot en met thuiszorg voor bejaarde Nederlanders die naar Spanje zijn vertrokken.”

Dinsdag werd juist bekend dat Nederlandse ziekenfondspatiënten vanaf deze week op kosten van de AWBZ terechtkunnen in een verpleeghuis aan de Spaanse kust. Als ze geïndiceerd zijn voor verpleeghuiszorg krijgen ze niet alleen de verpleeg- en verzorgkosten vergoed, maar ook de verblijfskosten.

Later deze week wordt het contract over verpleegzorg in Spanje ondertekend door de zorgaanbieder Royalcare Residence, verzekeraar Agis en een groep Nederlandse zorgaanbieders die verpleeghuisplaatsen hebben gekocht van Royalcare in Spanje. De verpleging en verzorging is geheel in handen van Nederlandse artsen en verpleegkundigen. Het College voor Zorgverzekeringen gaf in maart toestemming daarvoor. Royalcare heeft ook plannen voor een verpleeghuis in Suriname.

De realisatie van verpleeghuisplaatsen in Spanje is voordeliger dan verpleging in Nederland. Volgens Thakoersing van Royalcare kost een verpleeghuisdag in Nederland ongeveer 168 euro. In Spanje kan het voor 85 procent van die prijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer