Studie naar duurzame kerosine in Rotterdam
Op luchthaven Rotterdam The Hague Airport wordt werk gemaakt van het produceren van duurzame kerosine. Een Europees samenwerkingsverband onder leiding van het Duitse EDL begint een studie naar de productie van vliegtuigbrandstof die uit CO2 wordt vervaardigd. De koolstofdioxide die nodig is voor de productie wordt uit de buitenlucht gefilterd.
De samenwerkende partijen spreken van een belangrijke stap op weg naar een CO2-neutrale luchtvaart. De studie moet uiteindelijk leiden tot de bouw van een kleine installatie op de luchthaven waar dagelijks rond de 1000 liter kerosine kan worden geproduceerd. Daarmee zou het de eerste installatie zijn op een redelijke schaal. De productie van kerosine uit CO2 gebeurt volgens de initiatiefnemers vooralsnog alleen nog op kleine schaal in laboratoria.
Aan het einde van de studie moet onder meer duidelijk zijn wat het kost om de installatie te bouwen. Ook wordt dan meer bekend over de prijs voor de duurzame kerosine. Naast EDL is onder meer Schiphol Group, als eigenaar van de luchthaven bij Rotterdam, onderdeel van het samenwerkingsverband. Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft al aangegeven de brandstof te willen afnemen.
Het eventueel op termijn produceren van de brandstof op grote schaal zal niet op de luchthaven gebeuren. Dit kan mogelijk in samenwerking met bestaande raffinaderijen. De initiatiefnemers spreken ook van een kans voor de Rotterdamse haven om petrochemische installaties om te bouwen met het oog op de energietransitie.