Meeste dierenmishandelingen in Overijssel
In de provincie Overijssel komen de meeste gevallen van dierenmishandeling voor. Zestig procent van de ruim tachtig meldingen die sinds 2000 zijn geteld, is afkomstig uit die provincie.
Volgens de stichting Zinloos geweld tegen dieren is het aantal meldingen van dierenmishandeling het topje van de ijsberg. Van aanrandingen van bijvoorbeeld paarden en pony’s wordt vaak geen aangifte gedaan, aldus een woordvoerder van de stichting dinsdag.
De stichting heeft onderzoek gedaan naar dierenmishandelingen, zoals het steken met scherpe voorwerpen in de geslachtsdelen van dieren. Het resultaat is samengevat in een zwartboek dat de stichting vandaag overhandigde aan Tweede-Kamerlid Eerdmans van de LPF.
De stichting werd in 2000 opgericht naar aanleiding van ernstige mishandelingen door de ”Beul van Twente”. De dader is nog steeds niet gepakt. Volgens Henk ten Napel, voorzitter van de stichting, is de Beul van Twente vaak geïmiteerd. „De zaken in Twente kregen veel media-aandacht en dat heeft ook een negatieve kant. Mensen die al niet helemaal sporen, gaan de daden nadoen.”
Van de ruim tachtig meldingen die in vier jaar tijd bij de stichting zijn geregistreerd, is het toebrengen van steek- of snijwonden het populairst bij de dierenmishandelaars. De anus of de vagina zijn de lichaamsdelen die het het meest moeten ontgelden. Paard en pony zijn het vaakst slachtoffer.
Maandag nog werd in een weiland aan de Westerveldweg in Dalfsen een dode shetlandpony aangetroffen. Het merrieveulen van drie maanden oud was na te zijn mishandeld doodgegaan aan een steek in haar buik. De pony moet tussen zondagavond 21.00 uur en maandagochtend 8.30 uur zijn mishandeld.
Het zwartboek van de stichting Zinloos onderscheidt behalve de naäpers ook aanranders. Het zijn mensen die seksuele handelingen verrichten met dieren. De eigenaren van de dieren kunnen vaak geen aangifte doen omdat het dier geen echte schade heeft ondervonden van de seksuele handeling. „Alleen als de dader bijvoorbeeld zijn portemonnee of een identiteitsbewijs verliest op de plek van aanranding, is iemand te achterhalen”, aldus Ten Napel.
Als het aan hem ligt komt er in Nederland een bovenregionaal rechercheteam dat zich bezig gaat houden met dierenmishandelingen. Dit zou naar Duits voorbeeld kunnen. In Duitsland is volgens Ten Napel de aanpak van het probleem beter gecoördineerd.