Rome haalt banden met orthodoxen aan
De Rooms-Katholieke en de Grieks-Orthodoxe Kerk hebben een begin gemaakt met een praktische samenwerking rond morele en maatschappelijke onderwerpen. Dat gebeurde tijdens een historisch bezoek van een Grieks-orthodoxe delegatie aan het Vaticaan.
De samenwerking tussen de twee kerken, die een lange geschiedenis van vijandschap hebben, moet tot doel hebben in Europa „de stem van het Evangelie krachtig te laten klinken”, zei paus Johannes Paulus II maandag aan het einde van het bezoek.
De relatie tussen de twee kerken, gescheiden sinds 1054, is enigszins verbeterd sinds het pausbezoek aan Griekenland in mei. De paus vroeg toen vergiffenis voor zonden die rooms-katholieken in de afgelopen duizend jaar tegenover orthodoxe christenen hebben begaan.
De komst van de Griekse delegatie aan het Vaticaan was een vervolg op het pausbezoek. „Aan het begin van de 21e eeuw is het onze plicht terug te keren naar de gemeenschappelijke weg van de eerste tien eeuwen”, zei metropoliet Panteleimon, hoofd van de delegatie, tegen de paus.
„Het zal niet gemakkelijk zijn om tien eeuwen van scheiding, gekenmerkt door talloze fouten en veel bitterheid, te vergeten”, benadrukte hij. Hij erkende dat onder de Grieken, en vooral onder de Grieks-orthodoxe geestelijkheid, nog steeds een „klimaat van wantrouwen” jegens de Rooms-Katholieke Kerk heerst.