Nieuw licht op historie Zwolle
Vondsten die tijdens de opgravingen bij Achter de Broeren in Zwolle worden gedaan brengen steeds meer aan het licht. Waarschijnlijk moet de ontstaansgeschiedenis van de stad Zwolle herschreven worden.
Na de overblijfselen van twee stadsmuren en een aantal spaarpotten uit de periode 1525-1575 zijn nu bij de opgraving bij Achter de Broeren in een beerkelder talloze gebroken voorwerpen aangetroffen. Uit de zeer vele scherven kunnen vele tientallen voorwerpen gereconstrueerd worden. Daaronder bevinden zich restanten van een achttal bijzondere borden. Dat heeft maandag een woordvoerder van de gemeente Zwolle bekendgemaakt.
Het is de archeologen volstrekt onduidelijk hoe het komt dat er maar liefst acht van deze toch vrij zeldzame borden uit één beerkelder te voorschijn kunnen komen, terwijl het grootste deel van de overige voorwerpen heel gewone gebruiksvoorwerpen zijn.
Na de vondst van de bijzondere borden gaan steeds meer stemmen in Zwolle op voor het permanent zichtbaar maken van een van de teruggevonden stukken stadsmuur. Tot voor kort werd aangenomen dat Zwolle, dat in 1230 stadsrechten kreeg, pas in de 14e eeuw werd ommuurd. Door de vondst van de tweede, oudere muur moet de vroegste geschiedenis van Zwolle mogelijk herschreven worden.
Op de Zwolse borden komt één compleet wapenschild voor en er zijn fragmenten van een tweede gevonden. Een ander bord bevat in het midden waarschijnlijk de letters IHS, en op weer een ander bord staat een vis afgebeeld. De vis komt vaak voor met de letters MARIA. Het bord met het wapenschild lijkt op het wapen van Frederik van Baden, bisschop van Utrecht in het begin van de 16e eeuw, aldus een medewerker van het HCO (Historisch Centrum Overijssel). Het betreft echter niet zijn wapen, omdat er een kroon boven het schild staat en bij een bisschop zou dat een mijter moeten zijn.
Het gaat om bijzondere borden omdat ze voorzien zijn van een gele sliblaag waarin figuren gekrast zijn. Het bord zelf is van gebakken rode klei gemaakt, zodat de ingekraste lijnen rood kleuren. Deze borden zijn voornamelijk gemaakt in de 15e en de 16e eeuw. Ze komen in Nederland voor, maar in uiterst bescheiden aantallen. In Zwolle is eerder al zo’n bijzonder bord gevonden met de zogenaamde ”arma Christi” er op. Dat zijn de lijdenswerktuigen van Christus (kruis, ladder, speer, spons). Dit bord staat op dit moment op een tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
De meeste afbeeldingen op deze borden zijn religieus van aard. Andere afbeeldingen bevatten emblemen van adellijke families. De wapenschilden die op de borden staan kunnen echt zijn, of pure verzinsels. Een derde soort afbeeldingen bestaat uit kastelen. De afbeeldingen uit de 16e eeuw zijn onduidelijker dan de oudere.