Kerktelefoon via ether voordeliger
De stichting Intermediair Kerkomroep Nederland (IKN) heeft staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat verzocht een speciaal radiofrequentiegebied toe te wijzen voor kerktelefoon. Uit een experiment in een gereformeerde gemeente is gebleken dat zenden via de ether een goedkoop alternatief kan zijn voor de huidige dure kerktelefoon omdat er nauwelijks maandelijkse kosten aan verbonden zijn.
Een van de gereformeerde gemeenten in het zuiden van het land -de kerkenraad wil onbekend blijven- verzendt al kerkdiensten via een radiozender. Het uitgezonden signaal is niet met een gewone radio te beluisteren, maar alleen met behulp van een speciale ontvanger in een omtrek van circa 20 kilometer rond het kerkgebouw. De kosten zijn laag: alleen de startinvestering voor een zender, een antenne en de ontvangers. Daarnaast is een kleine maandelijkse bijdrage nodig voor de zendvergunning. De desbetreffende gemeente betaalt daarvoor nu 110 euro per vijf jaar.
Om deze zendmethode ook voor andere kerken mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat de staatssecretaris een speciaal radiogebied toewijst dat uitsluitend mag worden gebruikt voor kerktelefoon. „De gemeente die nu proefdraait, heeft een zendvergunning gekregen, maar als er op zondag een andere zender in hetzelfde gebied en op dezelfde frequentie bezig is, kunnen ze elkaar in de weg zitten. Om deze oplossing een succes te laten worden, is een eigen kerktelefoongebied in de ether nodig”, zegt W. Drooger, algemeen secretaris van het deputaatschap diaconale en maatschappelijke zorg van de Gereformeerde Gemeenten.
Drooger is sinds begin februari ook penningmeester van IKN, de stichting die als spreekbuis van de kerken met de staatssecretaris onderhandelt over een goedkoop alternatief voor kerktelefoon. „Twee weken geleden heeft IKN het verzoek bij de staatssecretaris neergelegd, en inmiddels hebben we een brief binnen die vraagt om nadere toelichting.”
Een eigen kerktelefoongebied is in het spectrum van zendfrequenties niet zomaar in te passen, zegt H. Mulder, accountmanager bij de divisie telecom van de Inspectie Verkeer en Waterstaat in Groningen. De divisie controleert de naleving van het Nationaal Frequentieplan, dat omschrijft welke frequenties voor welk doel gebruikt mogen worden. Mulder wil geen uitspraak doen over de mogelijkheid dat de staatssecretaris kerkradio toestaat. „De ether is erg vol, het hele spectrum is gevuld met allerlei toepassingen, zoals defensie, brandweer, taxicentrales, zendamateurs en radioastronomie. Je kunt niet simpelweg een gebied voor kerkradio reserveren.”
Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen ruimte over is. Niet alle frequenties worden intensief gebruikt. „Binnen een gebied is het in principe mogelijk de toepassingen te verruimen. Kerken kunnen bij wijze van spreken in hetzelfde gebied uitzenden als het ministerie van Defensie, mobiele diensten en taxicentrales. De beslissing daarover moet in Den Haag worden genomen.”
Drooger raadt kerkenraden aan voorlopig de ontwikkelingen af te wachten en op dit moment niet over te stappen naar een andere techniek dan de gewone kerktelefoon. „Als de staatssecretaris wil meewerken, is dit een goedkope oplossing.” De verwachting is dat met de ontwikkeling van de ontvangers en met de regelgeving rond de frequenties ongeveer een jaar gemoeid zal zijn.
Meer berichtgeving over dit onderwerp dinsdagmiddag in de rubriek ”Wetenschap”.