„Haal geld voor bèta-studies niet elders weg”
De Nederlandse universiteiten zijn positief over het voorstel om meer te investeren in technische opleidingen, maar vrezen „grote negatieve gevolgen” voor andere wetenschappelijke disciplines. Het enkel verschuiven van geldstromen naar bèta-opleidingen leidt tot „forse en pijnlijke bezuinigingen” bij de alfa-, gamma- en medische wetenschappen, waarschuwt Vereniging van Universiteiten VSNU.
„Dit zijn disciplines van groot maatschappelijk belang waar nu al hoge werkdruk en andere knelpunten heersen”, reageert de VSNU op het advies van de commissie-Van Rijn, die de bekostiging van het hoger onderwijs heeft onderzocht.
Als het kabinet het advies overneemt, krijgen de technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Wageningen en Twente) er geld bij. TU Delft zou met een stijging van 8,4 procent (in 2 jaar) het meest profiteren. Die universiteit is dan ook blij met het advies. Een woordvoerster van de TU wijst erop dat studentenaantallen al jaren fors toenemen, terwijl de financiering daarbij achterbleef. „Maar we snappen de pijn bij anderen en sluiten ons aan bij de reactie van de VSNU.”
De Vereniging van Universiteiten hoopt dat het kabinet extra geld uittrekt voor de bèta-disciplines en is tegen bezuinigingen op andere studierichtingen. Nederland moet „de komende jaren over de hele linie fors investeren in kennis” om competitief en welvarend te blijven, vindt de VSNU.
Zonder extra investeringen pakt een verschuiving naar bèta negatief uit voor de niet-technische universiteiten. Procentueel voorziet de commissie de grootste verliezen voor de Open Universiteit (-5,9 procent) en de universiteiten van Maastricht (-5,6 procent), Rotterdam (-4,9 procent), Nijmegen (-3,3 procent), Tilburg (-3,2 procent) en Groningen (-2,2 procent).
Bestuursvoorzitter Koen Becking van Tilburg University vindt dat zijn universiteit „onevenredig hard wordt getroffen”. Ook de Radboud Universiteit in Nijmegen vreest „stevig getroffen te worden”.