Duizenden Oost–Duitsers demonstreren tegen Schröder
In het oosten van Duitsland zijn maandag duizenden demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen het arbeidsmarktbeleid van de regering–Schröder. De organisatoren van de wekelijkse marsen proberen een parallel te trekken met de ’maandagdemonstraties’ die mede leidden tot de val van de Berlijnse Muur in 1989.
In de steden Leipzig en Maagdenburg gingen meer dan 10.000 personen de straat op. De demonstranten droegen spandoeken met zich mee met teksten als ’Schröder moet opstappen’ en ’Eichel lacht, terwijl kinderen huilen’ – verwijzingen naar de bondskanselier en zijn minister van Financiën Hans Eichel. Ook in Halle en Dessau werd door duizenden geprotesteerd.
Het belangrijkste strijdpunt is de voorgenomen korting van uitkeringen voor langdurig werklozen. De maatregel treft vooral het voormalige Oost–Duitsland. Hier is de werkloosheid met 18,5 procent het dubbele van de rest van het land. In veel plaatsen zit zelfs bijna de helft van de bevolking zonder werk.
De SPD van Schröder heeft diep te lijden onder de onvrede over de kwakkelende economie en de sociale hervormingen. De conservatieve christen–democratische CSU heeft in de peilingen een voorsprong van meer dan 20 procent.
Onder de demonstranten waren ook leiders van de straatmarsen van 1989, zoals de predikant Christian Fuehrer. Anderen bekritiseren echter het verband dat de demonstranten leggen met de vrijheidsmarsen van 1989, die destijds soms honderdduizenden mensen trokken. „In die dagen betoogden we voor de vrijheid, maar nu betogen de mensen voor geld", aldus het parlementslid Antje Hermenau.