Bonden verdeeld over ouderenregeling Telegraaf
De vakbonden hebben maandag definitief een akkoord bereikt met De Telegraaf over een sociaal plan bij de uitgever. Hoewel de bonden verdeeld zijn over een baanbrekende regeling voor overbodige, oudere werknemers, wordt deze paragraaf in het plan wel uitgevoerd.
Behalve hulp bij het vinden van een baan buiten het bedrijf en afspraken over het herplaatsen van werknemers binnen de holding, gaat de ondernemingsraad van De Telegraaf oudere werknemers een ’deeltijdpensioen’ aanbieden, aldus journalistenvakbond NVJ maandag.
Met deze ouderenregeling kunnen werknemers vanaf 57,5 jaar die boventallig dreigen te raken, kiezen om de helft minder te gaan werken tegen 75 procent van het salaris. Zo kunnen twee ouderen plaatsmaken voor één jongere werknemer.
De andere twee bonden, FNV Kiem en CNV Dienstenbond, ondertekenden alleen de eerste twee pijlers van het sociaal plan. Zij willen geen afspraken maken over het plan voor ouderen omdat de bezuinigingsplannen van het kabinet over het eerder stoppen met werken nog niet definitief zijn.
Bovendien willen de twee bonden zich niet compromisbereid opstellen. Op die manier blijft de druk op het kabinet om de bezuinigingsplannen te verzachten het hoogst.
In mei besloot het kabinet de huidige regelingen te schrappen waarmee werknemers belastingvrij geld kunnen sparen om voor hun 65e te stoppen met werken. Gevolg is dat regelingen om overbodige, oudere werknemers vervroegd met pensioen te sturen, duurder worden. Het sociaal plan van De Telegraaf is de eerste afvloeiingsregeling die hiermee rekening houdt.
Het ministerie van Sociale Zaken is nog niet op de hoogte van de details van de overeenkomst. Een woordvoerder zei dat het aan de werkgever zelf is om mee te betalen voor het vroegpensioen van zijn werknemers. Ook moet volgens hem het personeel in de gelegenheid zijn om te sparen voor verlof.
De ouderenregeling loopt tot het moment waarop de plannen van het kabinet definitief worden. De centrale werkgevers– en werknemersorganisaties zijn positief over de opzet van de regeling.
Bij De Telegraaf verdwijnen de komende jaren meer dan 350 banen van de ongeveer de 4400 eind 2003. Door nieuwe activiteiten te beginnen, verwacht het bedrijf eind 2004 nog steeds werk te bieden aan circa 4400 mensen.