Binnenland

Advocaten: OM vervolgt militairen te laat

Het Openbaar Ministerie (OM) is veel te laat met de aanklachten tegen vijf (oud-)militairen voor mishandeling van drie collega’s en is daarom niet meer bevoegd om ze te vervolgen. Dat stelden hun advocaten donderdag aan het begin van het proces voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

ANP
9 May 2019 10:37Gewijzigd op 16 November 2020 15:57

De verdachten - tussen de 26 en 40 jaar - zijn volgens het OM in de eerste helft van 2013 in de fout gegaan, in de Oranjekazerne in Schaarsbergen en tijdens een oefeningsweek in Duitsland. Het OM had de zaak al in dat jaar kunnen oppakken na een intern onderzoek van Defensie, maar pas in 2018 werd het besluit tot vervolging genomen, hekelden de advocaten. De zaak is verjaard en bovendien in strijd met de beginselen van een goede rechtsorde, stelde de verdediging.

De verdachten, van wie twee nog militair zijn, worden beticht van mishandeling, bedreiging en vernedering. Zo zouden ze met een ontbloot onderlichaam op gezichten van slachtoffers zijn gaan zitten en zou over een van hen zijn geplast. Een en ander gebeurde in wisselende samenstelling, zowel van verdachten als slachtoffers. Een meerdere wordt ernstig kwalijk genomen dat hij niet ingreep. Aanvankelijk waren er tien verdachten, maar tegen de helft was geen overtuigend bewijs, meenden de aanklaagsters.

De verdediging stelde ook dat het strafrechtelijk onderzoek rammelde, omdat de verklaringen van de aangevers tegenstrijdig, onbetrouwbaar en leugenachtig zijn. Ook het motief van het OM om alsnog te gaan vervolgen, deugt volgens de advocaten niet. Aanleiding was volgens hen dat een van de slachtoffers naar de media was gestapt, waarna ophef ontstond. Deze aangever volgt het proces via een videoverbinding.

Maar volgens de officier van justitie is de verjaringstermijn van zes jaar niet geschonden, omdat verdachten vorig jaar wisten waarvoor ze precies worden vervolgd. Ze wees er ook op dat pas na het interne onderzoek nog meer strafbare feiten naar boven kwamen. En die moeten echt aan de rechter worden voorgelegd, vindt ze. Ook duurde de kwestie lang vanwege de negatieve en gesloten groepscultuur en omdat aangevers aarzelden om allerlei redenen.

De rechtbank gaat over de verzoeken nadenken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer