In de ban van eerste hittegolf
Nederland heeft sinds het middaguur maandag officieel te maken met een hittegolf. De hete dagen, met temperaturen boven de 30 graden, zullen echter niet aanhouden, aldus een woordvoerder van het KNMI maandagmorgen.
De hittegolf is de 35e sinds 1901, het jaar waarin het KNMI hittegolven begon te tellen. Het KNMI spreekt in Nederland van een hittegolf als het in De Bilt ten minste vijf dagen achtereen 25 graden of hoger is geweest, waarvan drie dagen met temperaturen van ten minste 30 graden. Sinds zaterdag was het in De Bilt dagelijks warmer dan 30 graden.
De hete dagen zullen volgens het meteorologisch instituut niet aanhouden, al lijkt het dinsdag een warme dag te worden met waarden tussen de 25 en de 29 graden. Vanavond maakt het zuidwesten kans op onweersbuien. De onweersbuien komen dinsdag op meer plaatsen voor.
Het warme zomerweer begint tot problemen te leiden bij elektriciteitscentrales. Het rivierwater dat voor de koeling wordt gebruikt, is de afgelopen dagen verder opgewarmd. Netbeheerder Tennet heeft daarom zondag fase 1 afgekondigd van het stappenplan koelwaterbeperking.
Het besluit betekent niet dat er een stroomtekort dreigt. Wel zijn de mogelijkheden voor elektriciteitscentrales om reservecapaciteit op te wekken beperkt. Een woordvoerder van Tennet verklaarde dat fase 1 vermoedelijk drie à vier dagen zal gelden. „We volgen de situatie op de voet”, zo zei hij.
Tennet waakt over het Nederlandse hoogspanningsnet en heeft ook een overzicht van de reservecapaciteit. Onder normale omstandigheden is die 1400 megawatt, maar nu ligt die op 1200 megawatt. Het is voor het eerst dit jaar dat de reservecapaciteit onder de gebruikelijke grens ligt.
De temperatuur van de Rijn bij Lobith, het ijkpunt voor het koelwater, ligt nu op 26 graden. Gemiddeld warmt het koelwater door gebruik in een elektriciteitscentrale 7 graden op. Bij lozing mag het water echter niet warmer zijn dan 30 graden.
Het stappenplan blijft van kracht zolang het water van de Rijn warmer is dan 23 graden. Tennet heeft de codes groen, oranje en rood vorige maand vervangen door fase 0, 1 en 2, omdat de kleurcodes nu internationaal worden gebruikt om de terrorismedreiging aan te geven.
De hittegolf zorgt voor overuren bij de medewerkers van de Dierenbescherming. De organisatie krijgt dagelijks veel vragen en klachten van bezorgde dierenliefhebbers binnen, meldde een woordvoerder zondag.
De bellers maken zich zorgen om konijnen in hokken in de brandende zon, pony’s in de wei zonder schaduw en water en honden die worden achtergelaten in de oververhitte auto’s. In verband met de aanhoudende hoge temperaturen waarschuwt de Dierenbescherming de Nederlanders de nodige voorzorgsmaatregelen voor de dieren te nemen. De organisatie zegt nu juist extra alert op misstanden te zijn.