Ross-van Dorp blijft bij beperking abortusboot
Staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid blijft bij haar voornemen de abortusboot van Women on Waves vergaande beperkingen op te leggen. Daarmee gaat ze in tegen de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer.
Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van PvdA, VVD, D66 en SP dat Ross eind vorige week naar de Kamer stuurde. De fracties vroegen de bewindsvrouw om opheldering over haar besluit de abortusboot alleen behandelingen te laten uitvoeren binnen een straal van 25 kilometer van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis.
Dat besluit betekent feitelijk dat de boot niet uit kan varen. De doelstelling van Women on Waves is namelijk uit te varen naar landen waar abortus verboden is en daar vrouwen die ongewenst zwanger zijn een overtijdbehandeling aan te bieden.
Ross wil strikt de hand houden aan de samenwerkingsovereenkomst die de Stichting Women on Waves heeft met het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. In geval van complicaties moeten vrouwen namelijk snel in een ziekenhuis opgenomen kunnen worden. Daarom moet de boot in de buurt van het ziekenhuis blijven.
De fracties van PvdA, VVD, D66 en SP, die samen een royale meerderheid in de Tweede Kamer hebben, zijn het niet eens met het besluit van Ross, zo bleek enkele weken geleden uit schriftelijke vragen die de fracties stelden. Ze wezen erop dat alle ziekenhuizen in de wereld verplicht zijn in het geval van complicaties hulp te verlenen. Ook zouden individuele artsen bereid zijn bij te springen. Bovendien is er via de moderne communicatiemiddelen snel contact mogelijk met het Slotervaartziekenhuis.
Staatssecretaris Ross is niet overtuigd door de argumenten, zo blijkt uit de vragenbeantwoording. Ze houdt vast aan de eis dat de boot van Women on Waves binnen een straal van 25 kilometer van het Slotervaartziekenhuis blijft. Voor de veiligheid van de patiënten is dat absoluut noodzakelijk.
De bewindsvrouw vraagt zich af of individuele artsen en ziekenhuizen in het buitenland wel bereid zijn hulp te verlenen wanneer zich bij een behandeling een complicatie voordoet. Juist in de landen waar de abortusboot naartoe gaat is afbreking van zwangerschap niet toegestaan en geaccepteerd. In dat geval zal de bereidheid om hulp te verlenen ook niet groot zijn. Ross vindt dat er voor de vrouwen die zich willen laten behandelen op de abortusboot zekerheid moet zijn van goede medische opvang op de achtergrond.
De fracties van CDA, ChristenUnie en SGP zijn het eens met het terughoudende beleid dat Ross voert ten aanzien van de abortusboot. Onder verantwoordelijkheid van Ross’ ambtsvoorganger, minister Borst (D66), mocht de abortusboot uitvaren. Als CDA-kamerlid verzette Ross zich daar fel tegen. Als staatssecretaris zet ze die lijn voort, ondanks de weerstand vanuit de Tweede Kamer. De verwachting is dat de kwestie op enig moment tijdens een debat in de Tweede Kamer aan de orde zal komen.
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies vindt dat Ross „een pluim verdient” omdat ze niet opzij is gegaan voor een wens van een kamermeerderheid: „Haar argumenten zijn valide. Het is goed dat ze daarbij blijft. Het exporteren van abortus provocatus naar landen waar die niet is toegestaan, is een nationale schande.”