„Kinderen vinden nepwapens stoer”
Iedere zomer heeft de politie er de handen vol aan: nepwapens. Geinig om met zo’n speelgoedpistool uit een Spaanse supermarkt op Nederlandse eenden te knallen. Maar het is absoluut verboden.
Leuk souveniertje, zo’n pistooltje van een markt in Turkije of uit een Portugese supermarkt. Net echt en je kunt er de bijgeleverde rode of gele balletjes een eind mee wegschieten. Ze kosten bovendien een habbekrats. Totdat de Nederlandse politie of de Koninklijke Marechaussee het ’onschuldige’ imitatiewapen in de koffer ontdekt.
Anders dan in populaire vakantielanden als Spanje, Turkije, Portugal en Frankrijk zijn nepwapens in Nederland streng verboden. Op het simpele bezit ervan alleen al staan boetes tussen de 250 en 450 euro. Wie zo’n replica ook nog eens gebruikt, bijvoorbeeld om iemand de stuipen op het lijf jagen, kan meteen rekenen op een flinke werk- of gevangenisstraf.
Enkele berichten van vorige week. In Ede werd een 15-jarige jongen door de politie opgepakt omdat hij schoot met een balletjespistool. Op aanwijzingen van buurtbewoners werd de jongen aangehouden. Hij had het pistool verstopt in zijn kleding. Vorig weekend werden in Ede ook al twee jongens aangehouden die met een balletjespistool over straat liepen.
In Zutphen nam de politie twee imitatievuurwapens in beslag. Twee jongens uit Zutphen (14 en 16 jaar) waren met deze zogenoemde veerdrukpistolen balletjes aan het schieten tegen ramen van enkele woningen. De jongens vertelden dat zij de ’wapens’ tijdens hun vakantie in het buitenland op een kermis gewonnen hadden. Zij wisten niet dat het om verboden wapens ging. De wapens waren van een onbekend fabrikaat, maar leken sprekend op een pistool van het merk Smith(&(Wesson type 410.
Het openbaar ministerie en de Koninklijke Marechaussee spreken van een regelrechte trend. Nep-Magnums, -Brownings en -riotguns, balletjespistolen en speelgoedlaserwapens worden de laatste jaren met name door onwetende jonge vakantievierders of hun ouders massaal mee naar huis genomen. „Vooral tijdens en na de vakanties vindt de politie bij controles van jongeren veel buitenlandse nepwapens”, zegt een woordvoerster van het OM. „Kinderen vinden het kennelijk stoer om ermee rond te lopen.”
Ook zogenaamde balletjespistolen en laserpistolen zijn strafbaar; ze kunnen verwondingen veroorzaken. Het OM benadrukt dat alleen al het bezit van nepwapens een overtreding is.
„Spelen met zo’n ding is ook niet zonder gevaar”, zegt een politiewoordvoerder. „Het pistool schiet met een veersysteem balletjes af, die met een flinke snelheid het wapen verlaten. Slachtoffers kunnen behoorlijke wonden oplopen.” Wanneer de politie kinderen met een balletjespistool betrapt, wordt het wapen volgens de woordvoerder altijd in beslag genomen.
Betrekkelijk nieuw op de Nederlandse markt is Airsoft. Bij dit spel verdelen spelers zich in teams en gaan ze met wapens een gesimuleerde strijd aan. Volgens Jaap, „verslaafd aan de sport”, is het gewicht, het uiterlijk en de hanteerwijze van Airsoft gelijk aan die van echte wapens.
Airsoft werkt met kleine balletjes van ongeveer 6 millimeter. Het pistool wordt elektrisch, door gas of met de hand geladen. Een veer wordt gespannen en het balletje verlaat de loop richting het doel. Volgens Jaap is de „mondingsnelheid” laag. „Een standaard kermisbuks schiet gemiddeld zeven tot negen keer zo snel als Airsoft.”
Het maximumbereik van Airsoft is tussen de 40 en 50 meter. De snelheid van het projectiel neemt af nadat deze is afgeschoten. „Als men op 30 meter word getroffen op kleding voelt dit als een grote regendruppel op een paraplu.”
Teams gaan elkaar te lijf in bossen en op verlaten parkeerterreinen. Het gebruik van het wapen is volgens Jaap „totaal veilig en zeer realistisch.” Hij staaft dat met het feit dat speciale legereenheden zoals de Britse SAS en de Navy Seals uit de Verenigde Staten tijdens gevechtstrainingen Airsoft gebruiken.
Airsoft is in Nederland verboden. In België niet. Fanatieke Nederlanders steken met name in het weekend de grens over om bij de zuiderburen te knallen. „Jong en oud, rijk en arm: iedereen speelt met het spul”, weet Jaap. Maar het wapen komt mee terug naar Nederland. „Uitkijken dat de politie je niet snapt.”