Verwaarloosde apen krijgen nieuw tehuis
Een groep van negen berberapen heeft sinds kort een nieuw tehuis. De door hun vorige eigenaren ernstig verwaarloosde beschermde dieren hebben onderdak gekregen in kasteelpark Born in Limburg.
Dat meldde Stichting AAP zaterdag. De stichting, die zich inzet voor de opvang van uitheemse dieren, spreekt van een unieke gebeurtenis. Volgens hen gebeurt het hoogst zelden dat een groep apen van deze omvang in één keer wordt herplaatst.
Kasteelpark Born is een klein dierenpark dat is gevestigd in het centrum van de plaats Born. Het park is opgebouwd in de tuinen rond de ruïne van het in 1930 door brand verwoeste kasteel Born.
De berberapen zitten al enkele dagen in het binnenverblijf van het dierenpark. Vanmorgen konden zij voor het eerst naar buiten, waar ze kennismaakten met Bayke, het tot voor kort enige berberaapje van het park.
De geschiedenissen van de nieuwe berberapen bevatten volgens Stichting AAP opvallende overeenkomsten. Bijna alle apen zijn afkomstig van particulieren en op zeer jonge leeftijd in Frankrijk of België in beslag genomen. Zo werd de 3-jarige Joan vastgebonden aan een verwarming aangetroffen in een woning in een voorstad van Parijs. Temzi van tweeënhalf werd ernstig vermagerd en ziek aangetroffen in een boom in Oostende (België). En Mowgli (2) werd pas weer levenslustig nadat de dierenambulance in Zoetermeer in actie was gekomen.
Stichting AAP stelt dat de groep illustratief is voor de huidige problematiek rond berberapen. „Vooral babyaapjes worden bij tientallen te koop aangeboden op Noord-Afrikaanse markten, waar argeloze toeristen zich al gauw laten verleiden tot de aanschaf van zo’n schattig of juist meelijwekkend souvenir.”
Stichting AAP heeft sterk de indruk dat het aan haar aangeboden aantal berberapen slechts het topje van de ijsberg is. „Dat wij als kleine, nauwelijks bekende organisatie zo veel dieren aangeboden krijgen, is veelzeggend”, aldus de woordvoerder van Stichting AAP. In de afgelopen twee jaar kreeg de stichting vijftig berberapen aangeboden. Veertig van deze primaten staan nog op een wachtlijst. „We hopen voor hen snel gespecialiseerde opvang te vinden.”
Hoewel het bij wet verboden is berberapen in te voeren in Europa, geldt de bestrijding van de apenhandel voor de douaniers aan de grens tussen Spanje en Marokko volgens de stichting niet als prioriteit. Het bezit van deze dieren is niet verboden in landen zoals Frankrijk en België. In Nederland is particulier bezit wel strafbaar.