Economie

Problemen bij koeling elektriciteitscentrales

Het warme zomerweer begint tot problemen te leiden bij elektriciteitscentrales. Het rivierwater dat voor de koeling wordt gebruikt, is de afgelopen dagen namelijk verder opgewarmd. Netbeheerder Tennet heeft daarom zondag fase 1 afgekondigd van het stappenplan koelwaterbeperking.

ANP
9 August 2004 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

Het besluit betekent niet dat er een stroomtekort dreigt. Wel zijn de mogelijkheden voor elektriciteitscentrales om reservecapaciteit op te wekken beperkt. Een woordvoerder van Tennet verklaarde zondag dat fase 1 vermoedelijk drie á vier dagen zal gelden. „We volgen de situatie op de voet", zo zei hij.

De afgelopen dagen was fase 0 van kracht. In die fase is de hogere watertemperatuur nog geen direct probleem voor de elektriciteitsproductie. Als de situatie erger wordt kan ook nog fase 2 worden afgekondigd.

Tennet waakt over het Nederlandse hoogspanningsnet en heeft ook overzicht over de reservecapaciteit. Onder normale omstandigheden is die 1400 Megawatt, maar nu ligt die op 1200 Megawatt. Het is voor het eerst dit jaar dat de reservecapaciteit onder de gebruikelijke grens ligt.

De temperatuur van de Rijn bij Lobith, het ijkpunt voor het koelwater, ligt nu op 26 graden. Gemiddeld warmt het koelwater door gebruik in een elektriciteitscentrale 7 graden op. Bij lozing mag het water echter niet warmer zijn dan 30 graden.

Voor de komende dagen is iets minder warm weer voorspeld. De woordvoerder van Tennet wees er wel op dat het langer kan duren voordat ook het rivierwater is afgekoeld. Op zondag is de stroombehoefte in de regel kleiner dan door de week. Wel is door het warme weer de behoefte aan stroom extra groot door het gebruik van koelapparatuur zoals airconditioning.

Maandag loopt voor een aantal mensen de bouwvakvakantie af en wordt er meer stroom verbruikt. Er wordt een piek verwacht van 12.500 Megawatt en dat zal vermoedelijk geen probleem opleveren. Mocht er plotseling ergens een centrale uitvallen, dan wordt de situatie wel nijpend.

Vorig jaar dwong een hittegolf de elektriciteitscentrales het rustiger aan te doen. Tennet kondigde toen de zogenoemde code rood af. Op diverse plekken kwam de temperatuur van het oppervlaktewater toen boven 28 graden, waardoor de stroomproductie beperkt moest worden.

Het stappenplan blijft van kracht zolang het water van de Rijn warmer is dan 23 graden. Tennet heeft de codes groen, oranje en rood vorige maand vervangen door fase 0, 1 en 2, omdat de kleurcodes nu internationaal worden gebruikt om de terrorismedreiging aan te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer