Leefbaar praat met SGP en CU in Ridderkerk
De SGP en de ChristenUnie in Ridderkerk hebben voor het eerst zicht op een plaats in het collegebestuur. Leefbaar Ridderkerk (LR) wil als grootste partij een coalitie vormen met het CDA, de SGP en de CU.
Leefbaar Ridderkerk werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorige week woensdag met zeven zetels de grootste partij van Ridderkerk en neemt het voortouw in de coalitieonderhandelingen. Maandagavond vonden oriënterende gesprekken plaats, dinsdagavond komen inhoudelijke punten aan bod.
„Je moet de uitslag van de verkiezingen respecteren”, legt LR-voorman A. Los zijn keus uit. „Daaruit blijkt dat de PvdA en de VVD de grote verliezers zijn.”
Hij zegt veel vertrouwen te hebben in met name de SGP. „Ik heb veel respect voor die partij. Ze is recht door zee en zegt precies waar het op staat.”
Met achttien van de 29 zetels zou de combinatie een ruime meerderheid in de gemeenteraad vergaren. Met de keuze voor de drie christelijke partijen baart LR veel opzien, vooral de samenwerking met de SGP. Door principiële standpunten belandde de partij, in de combinaties SGR en later SGP/ChristenUnie, altijd in de oppositiebanken. „Ik heb het altijd een schande gevonden dat de SGR als grootste partij buiten het college is gehouden”, vindt Los.
Hij ziet grote overeenkomsten in beide verkiezingsprogramma’s: onder meer omtrent het behoud van de historische dr. Kuyperschool en het voeren van een sober financieel beleid. Hoewel de plannen voor het peperdure centrumplan definitief zijn, vinden beide partijen dat bij de exploitatie ervan de hand stevig op de knip gehouden moet worden.
In de onderhandelingen kan het CDA voor de SGP een groot struikelblok vormen. De christen-democraten en de staatkundig gereformeerden verschillen op tal van punten, zoals de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB), de kinderopvang en emancipatiezaken, van mening.
Toch ziet A. den Ouden (SGP) mogelijkheden. „Het is van belang verschillen te inventariseren en te bekijken hoe ingrijpend die zijn. In een functionerende democratie moet je met compromissen kunnen omgaan. Hoewel de besprekingen nog in een pril stadium verkeren, zie ik een coalitie als deze niet als onoverkomelijk.”
De ChristenUnie houdt zich op de vlakte. L. Plaisier: „We willen de uitgangspunten van ons verkiezingsprogramma zo goed mogelijk verwezenlijkt zien, met welke partij dan ook.”
Mocht de coalitie van de grond komen, dan betekent dat voor Ridderkerk een politieke aardverschuiving, meent ook Plaisier. „Een forse verschuiving. Het zijn roerige tijden nu, niets is meer vanzelfsprekend.”