Buitenland

Kritiek op VS tijdens Hiroshima-herdenking

De burgemeester van de Japanse stad Hiroshima heeft de Verenigde Staten vrijdag „egocentrisch” genoemd, omdat het land kernwapens blijft ontwikkelen.

Buitenlandredactie
6 August 2004 21:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

Hij sprak tijdens een ceremonie ter nagedachtenis aan de explosie van de eerste atoombom, vrijdag 59 jaar geleden. „Met veronachtzaming van de Verenigde Naties en het internationale recht hebben de VS onderzoek hervat om kernwapens kleiner en ’bruikbaarder’ te maken”, zei burgemeester Tadatoshi Akiba. In juni ging de Amerikaanse Senaat ermee akkoord om kleine, ’handzame’ kernbommen te maken.

De Amerikaanse atoombom op Hiroshima eiste circa 160.000 mensenlevens. Op 9 augustus 1945 volgde een tweede atoombom op de stad Nagasaki, waardoor nog eens tienduizenden mensen omkwamen. In de jaren daarna overleden nog vele duizenden mensen aan de gevolgen van de straling die destijds vrijkwam.

Volgens het stadsbestuur van Hiroshima zijn uiteindelijk 237.062 mensen direct of indirect overleden als gevolg van de explosie van de atoombom boven de stad. De lijst met slachtoffers wordt nog elk jaar aangepast.

De ceremonie vrijdag werd bijgewoond door circa 45.000 mensen. Onder de aanwezigen was premier Koizumi. Die werd overigens kritisch ontvangen door het publiek, omdat hij in verband met de Japanse inzet in Irak overweegt de grondwet aan te passen. De Japanse ’pacifistische’ constitutie, opgesteld na de oorlog door de Amerikanen, legt elke vorm van Japanse militaire activiteiten aan banden.

De strekking van de grondwet is ter discussie gesteld door de in Japan omstreden inzet van Japanse militairen in Irak. Velen vinden dat Koizumi de grondwet met voeten treedt door in Irak mee te doen. De premier stelt dat de troepen alleen een humanitaire taak hebben en geen strikt militaire.

Akiba zei dat kernwapens juist moeten worden afgeschaft en riep andere landen op in mei 2005 naar een nonproliferatiebijeenkomst in New York te gaan en daar een verdrag te tekenen om de wereld uiterlijk 2020 kernwapenvrij te maken.

Voordat Akiba zijn toespraak hield werd, zoals gebruikelijk, de bel geluid op het tijdstip (08.15 uur) waarop de atoombom in 1945 neerkwam. Na afloop werden duizend witte duiven losgelaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer