Beleggers keren Rabo de rug toe
Beleggers keerden de Rabobank vorig jaar massaal de rug toe. De coöperatieve bank zag het aantal beleggingsorders met maar liefst 35 procent teruglopen naar 2,9 miljoen. Het fors verslechterde beursklimaat is de grote boosdoener.
De niet-beursgenoteerde Rabobank Groep kwam maandagmorgen met winstcijfers op de proppen. Ondanks „tegenzittende marktomstandigheden” heeft de bank een „redelijk jaar” achter de rug. De nettowinst steeg in 2001 met 8 procent naar bijna 1,3 miljard euro. In 2000 was dat 17 procent.
Rabo-topman H. Smits gaf maandagmorgen toe dat het „fors beter” moet, al sprak hij gezien het inzakken van de financiële markten toch van een „acceptabel resultaat.” De Rabobank streeft op lange termijn naar een gemiddelde rendementstoename van 12 procent per jaar. Als de economie op dit moment niet verder verslechtert én wanneer er sprake is van een licht herstel van de economische groei in de tweede helft van 2002, rekent de Rabobank op een stijging van het nettoresultaat die „vergelijkbaar” is met die van vorig jaar.
Het resultaat van de vermogensbeheeractiviteiten lag vanwege het slechte beursklimaat het zwaarst onder vuur. Het brutoresultaat hiervan liep met 58 procent terug tot 116 miljoen euro. Minder beleggingsorders betekent overigens niet dat het beheerd vermogen terugliep. Dat nam juist met 12 procent toe tot 178 miljard euro.
De 6,8 miljoen particuliere klanten weten hun Rabobank nog steeds goed te vinden als het gaat om het lenen van geld. De bank zette vorig jaar maar liefst 197 miljard euro (plus 10 procent) aan private kredieten in de markt. Particulieren leenden 14 procent meer, met name voor het kopen van een eigen huis. „Ons marktaandeel op de hypotheekmarkt is licht gestegen”, aldus Smits. Handel, industrie en dienstverlening leenden 8 procent meer en de toename van de kredietverlening aan de agrarische sector kwam uit op 7 procent. Nu de effectenbeurs minder in trek is, wordt veel geld op spaarrekeningen geparkeerd. De Rabobank wist vorig jaar voor 7 miljard euro aan spaargeld aan te trekken. In totaal bedraagt die post nu 63 miljard euro. „Als de economie aantrekt zullen veel mensen dat geld weer durven gebruiken om te consumeren”, aldus Smits.
Steeds meer Rabo-klanten ontdekken de voordelen van telefoon en internet als kanalen voor het afhandelen van hun bankzaken. Inmiddels wordt 60 procent van de effectenorders doorgegeven via de Rabo Orderlijn (21 procent) of via de Rabo-website (38 procent). Meer dan 50 procent van de spaargelden staat op een Rabo Telespaarrekening (31 procent) of een Rabo Internetspaarrekening (21 procent).