Akkoord voor machtsdeling in Burundi
De meeste partijen in Burundi hebben vrijdag in Pretoria een akkoord bereikt om de macht in het Centraal–Afrikaanse land te delen, zodra de termijn van de overgangsregering op 31 oktober afloopt. De Zuid–Afrikaanse vice–president Jacob Zuma trad bij de onderhandelingen als tussenpersoon op.
Hoewel tien van de dertig partijen het akkoord niet hebben ondertekend, toonde Zuma zich tevreden. „Dit is een besluit van de meerderheid van de partijen en dus een besluit van het Burundese volk. We schrijven geschiedenis", zei hij.
Met het akkoord lijkt een einde te komen aan de gewelddadigheden die sinds 1993 hebben plaatsgevonden tussen de Hutu–rebellen en de Tutsi–regering. Die strijd heeft zeker 300.000 mensen het leven heeft gekost.
Na gesprekken in 2001 onder leiding van de voormalige Zuid–Afrikaanse president Nelson Mandela bereikten de Hutu–meerderheid en de Tutsi–minderheid een akkoord over een overgangsregering met gedeelde macht. Ondanks de verkiezing van de Hutu Ndayizeye tot president in april vorig jaar bleven de rebellen vechten.
Sinds januari gloorde er hoop op een eind aan de burgeroorlog, toen Ndayizeye voor het eerst een ontmoeting had met rebellenleiders. Die ontmoeting had in Nederland plaats. In april van dit jaar kondigde de laatste rebellengroep een „onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden" aan.