Binnenland

Mosselhandel Yerseke in het ongelijk gesteld

De Belastingdienst hoeft de mosselhandel Roem van Yerseke niet te laten weten welke fiscale documenten over de Zeeuwse mosselhandelaar zij aan de Belgische overheid heeft overhandigd.

Van een medewerker
5 August 2004 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:29

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag is gepubliceerd.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) overhandigde, in het kader van de Wet op de internationale bijstandsverlening (WIB), financiële gegevens aan de Belgische overheid over de afzet van de Roem van Yerseke aan Belgische afnemers. Dat gebeurde op verzoek van de Belgische fiscus. De Belgen hadden de gegevens nodig in een onderzoek naar mogelijke frauduleuze praktijken bij een aantal Belgische afnemers van mosselen van de Roem van Yerseke.

De mosselhandel uit Yerseke had overigens niets met de fraude te maken. Het bedrijf stapte echter in hoger beroep naar de Raad van State, omdat de FIOD weigerde mee te delen welke informatie zij over de Roem van Yerseke naar de Belgen stuurde. De mosselhandelaar vindt dat het bedrijf schade is toegebracht nu gevoelige commerciële gegevens in handen van de Belgen zijn gekomen.

De Raad van State stelt vast dat de FIOD goede redenen had niet alle onderliggende documenten en briefwisselingen tussen de Belgische en de Nederlandse overheden aan de Roem van Yerseke te overhandigen.

Ook constateert het rechtscollege dat de Zeeuwse mosselhandelaar zich zelf in de vingers heeft gesneden. Het bedrijf weigerde namelijk op zijn beurt de Raad van State toestemming om alle gevoelige documenten over de Roem van Yerseke in deze kwestie in te zien. Op die manier kan de Raad van State niet vaststellen of en hoeveel schade de mosselhandelaar eventueel heeft geleden door overhandiging van concurrentiegevoelige informatie aan de Belgen.

De uitspraak is een forse tegenvaller voor de Roem van Yerseke. Het ging het bedrijf allereerst om het principe en in tweede instantie om een mogelijke schadeclaim. Overigens heeft de FIOD er al eerder op gewezen dat de Roem van Yerseke op geen enkele wijze hard heeft gemaakt dat het bedrijf in deze zaak schade heeft opgelopen. Volgens de FIOD spelen commerciële belangen geen rol bij besluiten om fiscale documenten naar het buitenland te sturen. Alleen in het geval van gevoelige technische of productinformatie kan de FIOD besluiten documenten achter te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer