AEX doet stapje terug
De aandelenbeurs in Amsterdam deed donderdag een stapje terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. De stemming werd gedrukt door een onverwachte forse daling van de Duitse fabrieksorders. Beleggers hielden daarnaast de ontwikkelingen rond de brexit en de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China in de gaten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de min op 560,31 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 795,80 punten. Frankfurt en Parijs verloren tot 0,3 procent.
Londen zakte 0,6 procent. Het Britse Lagerhuis heeft een wetsvoorstel aangenomen dat een no-dealbrexit op 12 april moet uitsluiten. Als het Hogerhuis ook instemt, wordt de regering van premier Theresa May gedwongen te voorkomen dat er een vertrek uit de Europese Unie komt, zonder dat daar iets met de unie over is afgesproken.
Grootste daler bij de hoofdfondsen was staalmaker ArcelorMittal met een verlies van 1,8 procent. Betaalbedrijf Adyen voerde de stijgers aan met een winst van 0,6 procent. In de MidKap stond maritiem dienstverlener SBM Offshore onderaan met een min van 2,4 procent. Sterkste stijger was verlichtingsbedrijf Signify met een plus van 0,6 procent.
In Frankfurt steeg Commerzbank 2,9 procent. Volgens zakenkrant Financial Times werkt het Italiaanse UniCredit (min 1,3 procent) aan een overnamebod op Commerzbank, in het geval de mogelijke fusie van de Duitse bank met Deutsche Bank (min 1,5 procent) stukloopt. UniCredit zou het financiële concern willen fuseren met zijn eigen Duitse dochterbedrijf HypoVereinsbank.
De Amerikaanse maker van elektrische auto’s Tesla, die ook een notering heeft in Frankfurt, zakte ruim 6 procent. Het bedrijf leverde afgelopen kwartaal minder auto’s af dan verwacht. In Kopenhagen kelderde zeetransportbedrijf A.P. Møller-Maersk bijna 11 procent na het afsplitsen van de booractiviteiten, die onder de naam Maersk Drilling een aparte beursnotering kregen.
De euro was 1,1243 dollar waard, tegen 1,1237 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 62,23 dollar. Brent daalde 0,5 procent tot 68,98 dollar per vat.