Afrikaanse Unie stuurt mogelijk 2000 man naar Darfur
De Afrikaanse Unie (AU) stuurt mogelijk geen driehonderd maar 2000 militairen naar de Sudanese regio Darfur. Dat heeft een woordvoerder van het samenwerkingsverband van Afrikaanse staten woensdag bekendgemaakt. Nigeria en Rwanda hebben aangeboden elk duizend militairen te leveren.
De driehonderd militairen die de AU al wilde sturen, zouden voornamelijk als taak krijgen de eigen waarnemers te beschermen. De AU heeft er momenteel 120 in Darfur. Zij moeten toezien op de naleving van een bestand, dat in april is getekend, maar sindsdien onophoudelijk wordt geschonden.
Met de versterking moet de eenheid uitgroeien tot een vredesmacht. De eerste driehonderd militairen moeten volgens de AU–woordvoerder voor 15 augustus in Darfur zijn. Hun uitzending was aanvankelijk voor eind juli voorzien, maar werd uitgesteld wegens logistieke problemen.
In Darfur, een gebied ter grootte van Frankrijk, zijn het afgelopen jaar volgens de Verenigde Naties naar schatting 50.000 personen gedood. In de westelijke regio zaaien Arabische milities, de Janjaweed, met steun van het regeringsleger dood en verderf onder de Afrikaanse bevolking.
Het geweld heeft 1,2 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Ongeveer 200.000 Sudanezen hebben een goed heenkomen gezocht in vluchtelingenkampen in het oosten van buurland Tsjaad.
Ondertussen gingen woensdag in de Sudanese hoofdstad Khartum tienduizenden demonstranten de straat op om te protesteren tegen elk buitenlands ingrijpen in Darfur. De demonstranten zeiden voorbereid te zijn op een jihad (islamitische heilige oorlog) als buitenlandse troepen het land binnentrekken. „Darfur zal een buitenlandse begraafplaats zijn", stond er volgens de Britse omroep BBC op een van de meegedragen spandoeken.
De VN–Veiligheidsraad nam afgelopen vrijdag een resolutie aan waarin Sudan onder een impliciete dreiging van sancties wordt opgedragen binnen dertig dagen de Janjaweed te ontwapenen. Jan Pronk, de speciale gezant van VN–baas Kofi Annan in Sudan, zei woensdag tegen de BBC dat de Sudanese regering veronderstelde dat de Veiligheidsraad daarmee heeft geëist dat het conflict in Darfur binnen dertig dagen volledig moet zijn opgelost. „Dat is natuurlijk niet mogelijk”, aldus de Nederlandse ex–minister.
Pronk heeft nu naar eigen zeggen tegen de machthebbers in Karthum gezegd dat de Veiligheidsraad in feite eist „dat er na dertig dagen zeer substantiële vooruitgang geboekt moet zijn in het bereiken van een betere veiligheidssituatie in de regio”. Pronk tekende aan dat de Sudanese regering niet alle milities volledig controleert, die in Darfur actief zijn.
De Nederlander verwacht dat Sudan aan de eisen van de Veiligheidsraad zal kunnen voldoen. Hij ziet ook al stappen in de goede richting, zoals meer agenten die Karthum naar de regio stuurt, staken van de militaire activiteiten en opheffing van restricties voor het toelaten van internationale steun.