ABN AMRO richting 40-urige werkweek
ABN AMRO wil in navolging van bedrijven in het buitenland de werkweek verlengen van 36 naar 40 uur. Bestuursvoorzitter R. Groenink verklaarde maandag tegenover het NOS Journaal wel te voelen voor een langere werkweek voor zijn personeel.
Groenink wil bij het overleg daarover wel de bonden betrekken. Hij vindt het nog te vroeg om te zeggen of er tegenover het langer werken ook meer salaris komt te staan.
De vakbond FNV Bondgenoten vindt het onderwerp niet bespreekbaar. Het gaat goed met de bank en de winst is hoger. Bovendien maakte de bank bekend fors te gaan bezuinigen, aldus de bond. Volgens ABN AMRO gaan die bezuinigingen ten koste van de werkgelegenheid, maar is het nog niet bekend hoeveel banen er verdwijnen.
De bonden lieten ook vorige week van zich horen inzake de verlenging van de werkweek. Dinsdag diende een kort geding van de bonden tegen producent van kantoormeubelen Smead. Het bedrijf wil het personeel in de vestigingen in Hoogeveen en Reuver veertig uur laten werken, zonder daarvoor extra te betalen.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW is voorstander van langer werken. De organisatie acht een langere werkweek noodzakelijk om de concurrentiepositie van het bedrijfsleven te verbeteren en de kosten van de vergrijzing op te vangen.
In het buitenland is sinds kort langer werken geen taboe meer. Bij de Duitse ondernemingen Siemens en DaimlerChrysler is een deel van het personeel langer gaan werken, met instemming van de bonden. Die zijn gezwicht voor het argument dat er op die manier banen blijven bestaan. De concerns hadden gedreigd een deel van de productie naar landen met lagere lonen over te hevelen.
Ook in Frankrijk is de 35-urige werkweek, die voor iedere werknemer geldt, niet langer onaantastbaar. Half juli kondigde het Duitse bedrijf Bosch aan dat in zijn vestiging in het Franse Venissieux een uur per week meer zal worden gewerkt, zonder dat daar extra salaris tegenover staat. Bosch wilde een deel van de productie verplaatsen naar het goedkopere Tsjechië. De verlenging van de werktijden betekent het behoud van 190 arbeidsplaatsen.
Enkele Franse bedrijven hebben gedreigd uit Frankrijk te vertrekken als de werkweek op 35 uur gehandhaafd blijft. President Jacques Chirac heeft gepleit voor overleg met werkgevers en werknemers over een „flexibele” 35-urige werkweek. Hij wil dat werknemers de vrijheid krijgen langer te werken als ze dat willen.